nieuws

Overijssel stemt in met plan om bijenpopulatie weer te laten opbloeien

Overijssel heeft de Nationale Bijenstrategie ondertekend
Overijssel heeft de Nationale Bijenstrategie ondertekend © Bijenbeweging Overijssel
De provincie Overijssel heeft de Nationale Bijenstrategie ondertekend. Het doel van het plan is dat bijen in 2030 weer voldoende voedsel en nestelgelegenheid krijgen.
Statenleden Annemieke Wissink (PvdA) en Ben Eshuis ondertekenden gisteren de strategie namens Overijssel. Wissink en Eshuis zijn ook de initiatiefnemers van een motie in 2015 om de bijen in de provincie een handje te helpen.
In 2016 werd de Overijsselse bijenagenda ondertekend, de nationale strategie ligt in het verlengde van de Overijsselse agenda. De provinciale visie is bedoeld om de bijenpopulatie in Overijssel te versterken.

Niet goed

Het gaat niet goed met de bijen. Niet in Overijssel, niet in Nederland, maar ook niet in de omringende landen. En dat terwijl de bijen vanwege de bestuivingsfunctie van belang zijn voor planten en gewassen.
“Onze provincie is rijk aan natuur, onder andere 24 bijzondere Natura2000 gebieden, en heeft ook een grote landbouwsector. Beide hebben een zeer groot belang bij de instandhouding van de bijenpopulatie, die zo cruciaal is voor ons ecosysteem", aldus Hester Maij, gedeputeerde voor natuur en agro&food.

Bijenbeweging Overijssel

Op basis van de Overijsselse Bijenagenda is de Bijenbeweging Overijssel gevormd. Dit is een samenwerking van onder andere de provincie Overijssel, Natuur en Milieu Overijssel en Landschap Overijssel.
De Bijenbeweging is aangesteld voor drie jaar om bestaande bijen-initiatieven te ondersteunen en te verbinden en nieuwe initiatieven te stimuleren om te werken aan een samenhangend bijenlandschap in Overijssel.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.