nieuws

Ontsnapte koe houdt gemoederen in Lettele al weken bezig

In de bossen rond Lettele zwerft al zes weken een koe. Het rund, dat behoort tot het halfwilde vleesras Limousin, ging er vandoor toen het op transport werd gezet naar de slager. Het slimme dier weet sindsdien te ontkomen aan dierenartsen met verdovingsgeweren en jagers.
De koe maakte deel uit van een kudde van 17 Limousin runderen die volgens de Stentor van een veehouder in Lettele zijn. De vleeskoeien moesten begin december naar de slager in Eibergen, maar twee exemplaren wisten uit de veewagen te ontsnappen. Een van de twee vluchtelingen kon later worden gevangen, maar Hermien -zoals buurtbewoners de ontsnapte koe inmiddels noemen - houdt zich schuil in de bossen.

Snoepen uit veevoederbak van jongvee

Hermien laat zich overdag niet zien. 's Nachts komt ze te voorschijn om te eten uit de voederbak van een schuur met jongvee. Maar jagers durven 's nachts niet op het dier te schieten. Te gevaarlijk. En niet zonder risico, want het moet met één schot tussen de ogen gebeuren. Bovendien gaat de koe er vandoor zodra ze een mens ziet lopen. 
Het vangen moet dus overdag gebeuren. Binnenkort gaat een dierenarts het nog eens proberen met een verdovingsgeweer en een extra zware dosis verdoving. Want de spuitjes die eerder in het lijf van Hermien werden geschoten hadden geen succes.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.