nieuws

Grote zorgen om mogelijke sluiting buitenpoli in Nijverdal

De WMO Raad Hellendoorn en wethouder Johan Coes maken zich zorgen over het sluiten van de buitenpolikliniek in Nijverdal. Ze willen dat de zorgvoorziening blijft, maar de vraag is of het ziekenhuis zich iets aantrekt van ongeruste Nijverdallers.
Een echo laten maken of bloed laten prikken: inwoners van Nijverdal kunnen hiervoor nu nog in hun eigen dorp terecht. Als het plan van Ziekenhuis Groep Twente doorgaat zal dat vanaf 1 maart anders worden. 

Verschraling zorgaanbod

Wethouder Johan Coes noemt het sluiten van de poli een verschraling van het zorgaanbod in Nijverdal. "Het is begonnen jaren terug dat huisartsen geen 24-uur zorg meer aanboden, dat werd de huisartsenpost. Als stukje compensatie is die poli hier gekomen". Wat er toen afgesproken is, wordt nu teruggedraaid, vinden sommige mensen volgens Coes. "En dat is in de beleving heftig." 
Het ZGT heeft de wethouder toegezegd een avond te organiseren voor raadsleden van de gemeente Hellendoorn en omliggende gemeenten om uit te leggen waarom het ziekenhuis de poli wil sluiten. "Dan kun je inhoudelijk met elkaar spreken en kijken naar wat je nog kunt doen voor de inwoners van Nijverdal", aldus de wethouder. 

Verderop naar het ziekenhuis

"Het is de bedoeling dat ouderen steeds langer thuis moeten blijven wonen. Dan is dit een totaal omgekeerde beweging. Je haalt de zorg bij de mensen weg", aldus Lia Trentelman van de WMO Raad Hellendoorn. "Ik heb buurvrouwen die lopen met een rollator en niet iedereen kan met het openbaar vervoer of heeft een auto."
Volgens de Nijverdalse worden chronisch zieken, mensen die slecht te been zijn, ouderen en mantelzorgers vooral de dupe van het sluiten van de poli. "In het verleden is hier iets heel moois opgebouwd in het Medisch Centrum Nijverdal. Ik vind het heel jammer dat er dan nu sprake is van een voorgenomen besluit."

Geen gehoor bij Cliëntenraad

Trentelman betreurd het dat er vooraf geen overleg is geweest met de wethouder of met de WMO Raad in Hellendoorn. "Wat ik Ton Ruikes eigenlijk verwijt is dat hij helemaal niet gecommuniceerd heeft. Er zit een cliëntenraad in het ZGT en daar kon ik niet, of nauwelijks contact mee krijgen." 
De poli helemaal openhouden lijkt in de ogen van Trentelman bijna onmogelijk. "Dan moet de wethouder wel wat politieke druk uitoefenen. En misschien wel meer dan alleen de wethouder. Wij zullen er in ieder geval ons steentje aan bijdragen." Maandag komt de WMO Raad weer bijeen om te praten over de kwestie. "Dan gaan we verder kijken of er nog wat aan te doen is." 
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.