nieuws

Enschede's wrattenzwijntje Obbe legt kinderen hun ziektes uit

Obbe heet het alleraardigste wrattenzwijntje en hij wordt door bedenkster Ingeborg Kuys dankbaar ingezet om ziektes en kwalen uit te leggen aan kinderen. Deze week verschijnt het derde boek in de ‘Obbe-reeks’, bijna zes jaar na het overlijden van de illustratrice die het troeteldiertje ooit tot leven bracht.
Volgens auteur Ingeborg Kuys, ‘geestelijk moeder’ van Obbe, staat in het nieuwste boek de stoelgang van het wrattenzwijntje centraal.

Mediaberichten
Aanleiding vormen berichten in de media van hoogleraar en ‘poepdokter’ Marc Benninga. De voormalig hockeyspeler stelde vast dat veel kinderen vanwege de vervuilde wc’s op school niet naar het toilet gaan. Wat dan op termijn medische klachten kan veroorzaken.

Schrijversdebuut
Ingeborg Kuys uit Enschede, die zelf aan de darmziekte colitis ulcerosa lijdt, maakte in 2001 haar schrijversdebuut met ‘Obbe heeft een zere buik’. Daarmee was de geboorte van het wrattenzwijntje een feit. Direct daarna volgde een boek over inspanningsastma. Van beide uitgaves werden in totaal meer dan achtduizend exemplaren verspreid onder zorgverleners in zowel Nederland als België.

“De Obbeverhalen zijn er om voor te lezen. En om een aanzet te geven tot een gesprek met het patiëntje.”

Vertrouwen winnen

De boeken zijn bedoeld om kinderen van circa drie tot en met negen jaar te informeren over hun ziektebeeld. “En om ze voor te bereiden op de gang van zaken bij de dokter. Door Obbe in te zetten binnen de gezondheidszorg is het de bedoeling te zorgen voor herkenning en vertrouwen. Als een patiëntje goed wordt voorbereid op wat komen gaat, vermindert dat eventuele angst voor de dokter.”

Gelukkige afloop
Indirect bevordert Obbe daarmee volgens Ingeborg Kuys het herstel van het patiëntje. Het nieuwste boek heet ‘Obbe kan niet poepen’. De dokter vertelt hoe hij moet sporten en gezond moet eten en drinken. Bovendien krijgt Obbe speciale training en speciale poedertjes. Met uiteindelijk een gelukkige afloop…

In nieuw jasje gestoken
Obbe is na het overlijden van de oorspronkelijke illustratrice Olga Lubbers door Ingeborg Panjer in een nieuw jasje gestoken. “Niet alleen het beeld is iets strakker, doordat het gedeeltelijk met de computer is vormgegeven, maar ook is het voor het eerst dat het boek in A5-formaat verschijnt.”
In navolging van de boeken is vorige maand ook al een speciale Obbe-app gelanceerd.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.