nieuws

Open Doors: Vervolgde kerk is nog springlevend

Klaas Muurling
Klaas Muurling © eigen foto Ina Brouwer
Open Doors publiceert jaarlijks de Ranglijst Christenvervolging. Ook nu staat Noord-Korea bovenaan, op de voet gevolgd door Afghanistan. Religieus geweld gaat vaak hand in hand met opkomend nationalisme. Klaas Muurling, voorlichter van Open Doors ziet ook lichtpuntjes: ondanks vervolging groeit de kerk in veel landen.
In het afgelopen jaar werden meer dan 3000 christenen vermoord om hun geloof. Wereldwijd ervaren meer dan 215 miljoen vervolgde christenen zware tot extreme vervolging om hun geloof.

Vakantieland Malediven

Vervolging bestaat niet alleen  uit lange gevangenisstraffen of gedood worden: een land als de Malediven staat op plaats dertien op de ranglijst. Hier is amper sprake van geweld tegen christenen maar de onzichtbare onderdrukking is hoog.  Muurling: "Een docent tekende een kompas op het bod. Het werd aangezien voor een kruis. De man werd ontslagen." 

Religieus nationalisme

Hindoeïsme en boeddhisme zijn in Azië met een opmars bezig. "Een Indiër is een hindoe", en: "Een inwoner van Sri Lanka is een boeddhist".  is de heersende gedachtegang. Politieke partijen zijn vaak aan de macht gekomen dankzij religieuze propaganda.

Syrië

In Syrië lijkt de positie van christenen zich te stabiliseren. Hoewel hun aantal sterk is teruggelopen, is er op sommige plaatsen toch sprake van groei: Muurling: "De kerk was eerst nogal in zichzelf gekeerd. Nu geven de christenen bijvoorbeeld kerstpakketten aan hun moslimburen."
Zondag 28 januari in Hoogtij
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.