nieuws

Spreeuwen ontpoppen zich als 'schijtlijsters' en drijven Zwollenaren tot wanhoop

Ze worden er horendol van: de spreeuwen die al wekenlang de wijk Aalanden in Zwolle teisteren. Een moedeloze René van den Berg, bewoner van de straat Botlek. “Ze poepen alles onder en krijsen de hele nacht door.”
De beesten streken er circa anderhalve maand geleden neer. “Het is voor het eerst dat we dit meemaken. We wonen hier sinds 2008, maar er schijnt in 2007 al iets soortgelijks te hebben gespeeld.”

Gigantische zwermen
En het zijn er duizenden, vertelt hij. “Misschien wel tienduizend. ‘s Ochtends vertrekken ze en bij het schemeren keren ze terug. In gigantische zwermen. Prachtig en enorm fascinerend om te zien. Als ze maar niet zoveel overlast zouden veroorzaken.”

Schijtlijsters
Want de spreeuwen blijken ware schijtlijsters: “Mensen trekken zeiltjes over hun auto, want die vogelpoep bijt in de lak. Laatst dacht ik dat ze waren verdwenen, waarop ik met de hogedrukreiniger de boel rond ons huis schoonspoot. Maar ik had mijn hielen nog niet gelicht, of ze keerden terug.” En dan is er nog de lawaaioverlast: "Ze gaan echt de hele nacht door met hun gekrijs."

Ellende
Intussen hebben ze hun huiswerk gedaan. “We hebben ons laten vertellen dat de spreeuwen afkomstig zijn uit Scandinavië. Ook kregen we te horen dat ze normaal gesproken na drie weken weer zouden terugkeren, maar intussen duurt die ellende nu al anderhalve maand.”

Beschermde vogel

Van den Berg zegt dat hij en andere buurtbewoners al meermalen bij de gemeente aan de bel hebben getrokken. “Maar dan krijgen we te horen dat het beschermde dieren zijn en dat ze een ecoloog zullen inschakelen. Of worden onze telefoonnummers genoteerd, maar horen we er vervolgens niets meer van. Alsof we niet serieus worden genomen.”

Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat de meldingen bekend zijn. “Het probleem is echter dat de spreeuw een beschermde vogelsoort is. Verjagen bijvoorbeeld mag niet. De ervaring elders in de stad leert echter dat het probleem zichzelf oplost doordat problemen vaak uit zichzelf verder trekken.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.