Minister wil af van lage vliegroutes Lelystad Airport

De lage vliegroutes rond Lelystad Airport moeten geschrapt worden. Dat zei minister Cora van Nieuwenhuizen in een algemeen overleg met de commissie voor Infrastructuur en Waterstaat. Hoger vliegen vindt Van Nieuwenhuizen een van de randvoorwaarden van de nieuwe indeling van het luchtruim.

Alleen als er niet meer laag gevlogen wordt, mag Lelystad groeien in het aantal vliegbewegingen. Na 2023 moeten er standaard hogere aanvliegroutes gebruikt worden bij Lelystad Airport. Volgens de minister heeft het weinig zin om met het grote herindelingsplan te beginnen, als dat betekent dat veel mensen vervolgens langdurig last blijven houden.

Dit terwijl Michiel van Dorst, bestuursvoorzitter van Luchtverkeersleiding Nederland, vanmorgen in het NRC zei dat hij verwacht dat er vanaf 1 april 2019 op Lelystad Airport gewoon vakantievluchten zullen vertrekken.

"Geen besluit tot mer er is"

Van Nieuwenhuizen loopt nog niet vooruit op een besluit over de opening van het vliegveld. De minister neemt hier pas een besluit over als er een nieuwe milieueffectrapportage (mer) is. Die komt in februari.

Kleine verbeteringen in het luchtruim wil de minister doorvoeren zodra het kan. De herindeling echter "van een andere orde en zal niet voor 2023 gebeuren".

Meer over dit onderwerp:
Lelystad Airport Politiek Vliegverkeer Nieuws
Deel dit artikel: