nieuws

Brandbrief om op te treden tegen buitenlandse arbeiders in Geesteren

De omwonenden van een huis in Geesteren hebben een brandbrief aan de gemeente gestuurd
De omwonenden van een huis in Geesteren hebben een brandbrief aan de gemeente gestuurd © Thinkstock
Omwonenden van de Ossendijk in Geesteren hebben in een brandbrief aan het gemeentebestuur van Tubbergen aangedrongen om op te treden tegen de groepen buitenlandse arbeiders in hun dorp. De werklieden zorgen al langere tijd voor problemen. Gisteravond werden omwonden opnieuw opgeschrikt door een incident.
In een woning aan de Ossendijk woont momenteel een groep mannen, die regelmatig voor problemen zorgt. De buurt beklaagt zich dat ze voor gevaarlijke verkeerssituaties zorgen doordat ze met hun plastic tasjes langs de kant van de weg lopen om bij de supermarkt bier te halen.

Rotzooi in berm

Bovendien gooien ze hun rotzooi in de berm en wordt er in de woning aan de Ossendijk regelmatig tot in het holst van de nacht keiharde muziek gedraaid.
Naar aanleiding van de problemen hebben de buren recent met elkaar om de tafel gezeten en een brief naar de gemeente gestuurd. Daarin vragen ze de gemeente te controleren of de huisvesting niet in strijd is met het bestemmingsplan

Consternatie

Gisteravond was er opnieuw consternatie nadat een automobilist in een naburig dorp een verdachte BMW signaleerde en de achtervolging inzette. De tocht leidde uiteindelijk naar het bewuste huis aan de Ossendijk. Gealarmeerde agenten doorzochten het voertuig, maar vonden verder niets. Wel werd de omwonenden op het hart gedrukt verdachte situaties te blijven melden.

Beveligingscamera's

Groepen buitenlandse arbeiders zorgen al langere tijd voor problemen in Geesteren. De eigenaar van de lokale supermarkt heeft al meermalen mannen staande gehouden die niet hadden betaald.

“Ook vinden ze het leuk om – als het ze lukt om wat mee naar buiten te nemen – daar vanaf straat triomfantelijk mee naar ons te zwaaien. Maar het hangt hier vol met in totaal 26 camera’s en eerlijk gezegd wordt er net zoveel gestolen door onze Nederlandse klanten”, aldus de middenstander.

Vroegere Oostblok
De Geesternaren houden hun hart vast nu de eigenaar van het huis aan de Ossendijk bezig is zijn stal te verbouwen tot vier vakantie-appartementen. De omwonenden vrezen dat hier straks geen vakantiegangers neerstrijken, maar arbeidsmigranten uit het vroegere Oostblok. In hun brief aan de gemeente dringen ze er met klem op aan om handhavend op te treden wanneer blijkt dat de huisvesting in strijd is met het bestemmingsplan.

'Hopje'

Boer Robert Wesselink, lokaal bekend als ‘Hopje’, blijft cryptisch over wie daar straks worden gehuisvest.

'Geen één Pool'
Geconfronteerd met zijn plannen moet Wesselink hartelijk lachen. “Er komt hier geen één Pool!”, zegt hij resoluut. En dus ook niet twee of meer? “Er komen hier géén Polen!” En mensen uit een ander land? “Haha, wat doet dat er toe?”, draait hij om de hete brij heen.
Wesselink zwijgt verder in alle toonaarden wat zijn exacte plannen zijn. “Wat maakt het eigenlijk uit? We hebben hier ook Syriërs in Geesteren. En wat is dan het verschil of hier Nederlanders verblijven of mensen uit een ander land?”

Omgevingsvergunning
Uit navraag blijkt dat boer Wesselink medio vorig jaar een zogenoemde omgevingsvergunning heeft gekregen voor de bouw van vier boerderij-appartementen.

Volgens een gemeentewoordvoerster is in de vergunning vastgelegd dat deze appartementen louter voor recreatief gebruik zijn bestemd. Wanneer er iemand langere tijd in verblijft – bijvoorbeeld in afwachting van nieuwe woonruimte – is dat niet meteen een probleem, maar verhuur voor langere tijd is niet toegestaan, aldus de zegsvrouw. “Daar wordt ook op gecontroleerd en indien nodig wordt handhaving toegepast.”
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.