Gebruik van de drug crystal meth neemt toe in regio Zwolle

Het gebruik van de zwaar verslavende drug crystal meth neemt toe in de regio Zwolle. Mogelijk zijn er al tientallen gebruikers. 

Crystal meth kennen we vooral uit Amerika, Londen en Duitsland. Het werd bekend door de hitserie 'Breaking Bad'. In de regio Zwolle wordt het vooral gebruikt in de zogenoemde MSM-scene, oftewel bij mannen die seks hebben met mannen. Onder gebruikers in die groep wordt het 'Tina' genoemd. 

 

Intens orgasme

Ze roken de drug, of ze spuiten hem in, het zogenoemde 'slammen'. "Het geeft de gebruiker een enorme dosis dopamine en zorgt ervoor dat een orgasme nog heftiger voelt dan normaal", zegt Harriette van Buel van de GGD regio IJsselland. Zij spreekt wekelijks met gebruikers bij intakegesprekken. "Ze nemen crystal meth op seksparty's in combinatie met andere drugs als GHB en Ketamine. We noemen dat chemseks. Ze gaan soms wel 3 tot 4 dagen achtereen door."

Toenemend gebruik van Crystal Meth in de regio Zwolle (Foto: RTV Oost - Tom Meerbeek)
Toenemend gebruik van Crystal Meth in de regio Zwolle (Foto: RTV Oost - Tom Meerbeek)

"Crystal meth kan er toe leiden dat je soms dagenlang wakker blijft. Je hebt dan vaak geen prikkel meer tot eten, drinken of slapen. Ook kun je er psychosen van krijgen", zegt Van Buel. "En omdat je niet eet en drinkt, droogt je mondholte uit, met als gevolg tandvleesontstekingen en het verlies van gebitselementen."

 

Dealers

De vraag is natuurlijk hoe ze eraan komen, aan crystal meth. Dat antwoord is vrij simpel. Zo kun je bijvoorbeeld op de datingapp Grindr dealers vinden. Ze zijn herkenbaar aan icoontjes of teksten.

 

Verslavend

Door het zwaar verslavende karakter van de drug komen gebruikers vaak in de problemen. Ook in de regio Zwolle zijn er al tekenen van mensen die het zwaar hebben, zegt GGD-er Van Buel. "Sommige mannen geven aan dat hun leven structuur verliest. Want als ze zo'n seksfeest hebben gehad dan voelen ze zich de dag erna verschrikkelijk rot.

Ook verliezen ze het vermogen om zich te concentreren. Soms gaat zelfs hun hele lichamelijke conditie achteruit. Dat zijn signalen om ze er 'ns op te wijzen van; joh, ben je niet toe aan verwijzing?"

 

Probleem

Maar dat brengt direct weer een ander probleem aan het licht: "Kijk, we hebben een prima verslavingszorg in Nederland. Maar mijn indruk is, dat de zorg voor deze specifieke groep er nog niet is. Ze vallen een beetje buiten de boot. Er moet eigenlijk echt een goed zorgplan komen voor dit probleem."

 

Binnenkort hebben medewerkers van de GGD IJsselland en het HIV-behandelcentrum in het Isala een training over omgaan met deze kwetsbare gebruikersgroep. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.