Gezondheidscentrum in kerk: 'zeer waardevol voor Borne'

Misschien ben je er gedoopt, getrouwd of heb je er ooit gezongen in het kerkkoor. De voormalige Theresiakerk in Borne heeft een transformatie ondergaan, van gebedsgebouw naar een modern gezondheidscentrum.

De voormalige Theresiakerk roept bij veel inwoners van Borne wel een oude herinnering op. Wie door de Poort van Borne wandelt zal ook veel oude details herkennen. 

Transformatie

"Ik heb in deze kerk 43 jaar gedirigeerd", zegt een 91-jarige inwoner van Borne die na de verbouwing voor het eerst een kijkje komt nemen. "Prachtig! Zo mooi", zegt hij stralend. "Ik zou het zo mooi vinden als hier ook nog concerten worden gegeven. Zou dat kunnen?", vraagt hij zich hardop af. 

De altaartrappen hebben weliswaar een nieuwe plek gekregen, op de eerste verdieping, maar volgens eigenaar Erik Mijnhardt kan er best ooit weer eens een concert worden gehouden. De voormalige dirigent is één van vele Bornenaren die Mijnhardt afgelopen weken aansprak met een persoonlijk verhaal. "De voormalige koster kwam afgelopen week ook even kijken hoe het was geworden." 

Alles onder één dak

Twee jaar geleden verkocht het Bisdom de Sint Theresiakerk (1935) in Borne aan Erik Mijnhardt. Koper en verkoper wilden de kerk opnieuw een maatschappelijke en publieke functie geven, zodat zij haar waarde voor het dorp zou behouden. Met haar verbouwing tot gezondheidscentrum lijkt dat nu gelukt.

Twintig verschillende zorgverleners hebben een plekje gekregen in de voormalige kerk: van huisartsen tot logopedisten en van psychologen tot masseurs. Binnenkort wordt er ook nog een tandartspraktijk toegevoegd aan het rijtje. “Dat de kerk zo snel deze prachtige nieuwe bestemming heeft gekregen, is zeer waardevol voor Borne”, meent Mijnhardt. 

Meer over dit onderwerp:
Borne Gezondheid Regio Hengelo Nieuws
Deel dit artikel: