‘Eindelijk weer geld voor beschermde planten en dieren’

Overijssel telt ruim honderd beschermde planten en dieren. Geld was er alleen niet om iets te doen voor deze soorten te doen. Maar sinds dit jaar is er wel weer een potje. Driekwart miljoen per jaar.

Natuurorganisaties, maar ook particulieren staan in de rij om het geld uit te geven. Op dit moment draaien al twintig projecten. Zo probeert Landschap Overijssel op de Lemelerberg de leefomstandigheden van de zandbij te verbeteren.

 

Michiel Poolman begeleidt het project. “We graven hier de heide op vijftig plekken af, zodat het zand weer tevoorschijn komt. Ook maken we stijlwanden, waar de dieren zich kunnen ingraven. Naast de zandbij, profiteren ook andere insecten en reptielen als de zandhagedis, van de maatregelen."

Boomkikker

Ook in Twente draait een project. Hier om de boomkikker te beschermen. Zo worden boomsingels hersteld, waardoor de boomkikker zich van de ene poel naar de andere kan verplaatsen.

 

Eibert Jongsma, afdelingshoofd landelijk gebied bij Landschap Overijssel, is maar wat blij met al die projecten. “Sinds 2010 lag het soortenbeheer op z’n gat. Dankzij staatssecretaris Bleeker die er geen cent meer voor over had.”

 

“Inmiddels is het natuurbeleid in handen van de provincie en Overijssel heeft gelukkig wel geld over voor het soortenbeheer. De komende twee jaar is er anderhalf miljoen beschikbaar. Daarna een half miljoen per jaar. We kunnen hier heel wat mooie projecten mee opzetten.”

Bijen, vlinders en reptielen

Jongsma verwacht dat vooral buiten de natuurgebieden het aantal planten en dieren zal toenemen. “We horen allemaal de verhalen over het verdwijnen van bijen en vlinders, maar ook reptielen zijn kwetsbaar. Daar willen we in eerste instantie wat aan gaan doen.”

 

De lijst met beschermde soorten is trouwens nog niet helemaal klaar. Er staan nu 37 plantensoorten op en 64 dieren. Maar er ontbreken nog bijen en paddenstoelen. En op verzoek van de politiek werden onlangs reptielen aan de lijst toegevoegd. Welke precies op de soortenlijst komen te staan, wordt nu nog door de provincie uitgewerkt.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.