Enthousiaste mensen gaan het bos bij Lettele in om Hermien zelf te vangen

Het avontuur van de ontsnapte koe Hermien maakt wat los in Lettele. In de bossen rondom het dorp is het ineens opvallend druk met mensen die ook op zoek willen naar het Limousinrund dat niet naar de slager wilde en voor het leven in de vrije natuur heeft gekozen.

Al zes weken struint de koe rond in de bossen en gaat daarbij de mensen bewust uit de weg. Alleen 's nachts komt Hermien kijken in een schuur met jongvee om te snoepen uit de voederbak.

Een aantal pogingen om de koe te vangen liepen op niks uit. De dierenarts was van plan om met een verdovingsgeweer achter de vluchteling aan te gaan, maar heeft dat uitgesteld omdat er te veel mensen in het bos zijn om Hermien zelf te zoeken en haar daarmee opjagen.

Hermien moet niet wild worden

Eigenaar Herman Jansen vraagt het publiek om de koe met rust te laten, anders kan Hermien zo wild worden dat ze alsnog afgeschoten moet worden. 

Op sociale media kan Hermien, vernoemd naar de eigenaar, op veel steunbetuigingen rekenen. Via #HelpHermien, #FreeHermien en #MeKoe werden verscheidene reddingsacties geopperd. De Partij voor de Dieren (PvdD) heeft een crowdfundingactie op touw gezet voor de koe om voor haar een plek in een koeienrusthuis te bekostigen. Eigenaar Janssen reageerde hier vandaag op met de mededeling dat de PvdD de koe gratis mag hebben, als de partij het schieten met verdoving betaalt. 

Hermien kan bij koeienrusthuis De Leemweg terecht, maar de opvang is niet gratis. De zorgkosten zijn zo'n 160 euro per maand en de nog jonge Hermien zal waarschijnlijk nog wel vijftien jaar leven. Ondanks dat het om een hoop geld gaat, heeft Esther Ouwehand van de PvdD er alle vertrouwen in dat de actie gaat lukken. "We gaan alles op alles zetten om genoeg geld binnen te krijgen."

De komende dagen probeert Jansen Hermien terug naar haar stal te lokken. Als dat niet lukt wordt volgende week de dierenarts met verdovingsgeweer ingezet.

Meer over dit onderwerp:
Hermien Koe Lettele Salland Deventer Nieuws
Deel dit artikel: