Draaiboeken voor Overijssel in de maak met ‘wolven-alarm’ voor veeboeren

Er wordt gewerkt aan een speciaal 'wolven-alarm'. Op dit moment worden draaiboeken gemaakt wanneer veehouders gealarmeerd moeten worden over de aanwezigheid van een wolf in hun buurt. Daarmee moet worden voorkomen dat onnodig schapen worden doodgebeten. De verantwoordelijkheid voor zo'n 'wolven-alarm' ligt bij de provincie.

Veehouders in de regio Luttenberg zijn verontwaardigd dat de Universiteit Wageningen ervan op de hoogte was dat er in Overijssel een wolf rondstruinde. Het bleek te gaan om Naya, een ruim een jaar oude wolfin. Het dier was door de Technische Universiteit Dresden voorzien van een zender.


Ingeseind
Onderzoeker Hugh Jansman van Wageningen Universiteit was circa een week voor kerst door de Duitse universiteit erover ingeseind dat Naya in Overijssel rondliep.


'Wolven-alarm'

Een week later werden rond Luttenberg enkele schapen doodgebeten. Gedupeerde veehouders verbazen zich erover dat er geen ‘wolven-alarm’ is afgegeven.


Actieradius
Jansman wijst dit echter van de hand: “Het enige wat we wisten, was dat er een wolf in Overijssel liep. Maar bij een actieradius van zeventig kilometer per nacht heeft waarschuwen geen enkele zin.”


Bovendien is het volgens Jansman niet aan Alterra, het onderzoeksinstituut van de Wageningen Universiteit, om alarm te slaan. “Deze bevoegdheid ligt bij de provincie. Op dit moment wordt gewerkt aan draaiboeken hoe hiermee om te gaan.”


Alarm slaan
Centraal thema van dit draaiboek: wanneer heeft het zin om alarm te slaan richting veeboeren? “Nu nog hebben we te maken met de incidentele aanwezigheid van wolven, maar omdat de wolf zich definitief in ons land lijkt te vestigen, wordt er gewerkt aan draaiboeken hiervoor.”


Dna-onderzoek
Dna-onderzoek moet overigens bevestigen dat de Luttenbergse schapen inderdaad door Naya zijn doodgebeten. Dit onderzoek is volgens Jansman nog niet afgerond.

Vlaanderen
Via gps-gegevens van de zender kon worden nagegaan dat wolf Naya na Luttenberg uiteindelijk naar België wandelde. Daar zit het beest nog steeds, aldus onderzoeker Jansman. “Ze lijkt zich definitief in Vlaanderen te gaan vestigen.” Nadat in de buurt van Leopoldsbrug meerdere schapen zijn doodgebeten, is na Luttenberg nu ook Vlaanderen in de ban van Naya.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: