Politicus doet beroep op minister: 'Hef verbod op etherpiraterij op'

De etherpiraterij in ons land moet legaal worden. Het PvdA-Kamerlid Henk Nijboer noemt het buitensporig dat er voor het hobbymatig draaien van plaatjes boetes van soms tienduizenden euro’s worden opgelegd. Ook bestaan er politieke plannen om het fenomeen zendpiraat als cultureel erfgoed aan te laten merken.

Kamerlid Nijboer heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan de verantwoordelijk minister Van Engelshoven en staatssecretaris Keijzer. Daarbij dringt Nijboer er op aan om radio-uitzendingen via de ether legaal te maken.


Niet meer van deze tijd
Nijboer noemt het niet meer van deze tijd dat zendstations boetes krijgen die kunnen oplopen tot tienduizenden euro’s.

Het Agentschap Telecom (AT) verklaarde enkele jaren geleden de oorlog aan geheime zenders. Vooral vanwege de torenhoge boetes hielden veel etherpiraten het voor gezien.

Verstopt in hijskraan
Ook hebben nogal wat piraten ervoor gekozen om plaatjes te draaien via onbemande stations. Waarbij de apparatuur soms in hijskranen of in het bos verstopt wordt gehouden. Nijboer wil van de minister weten of hierdoor brandgevaar kan ontstaan.


Harde aanpak
De harde aanpak door het AT werd jaren geleden ingezet nadat de frequenties voor forse geldbedragen aan legale zenders werden geveild. “Maar nu steeds meer van deze zenders digitaal gaan, zou er weer wat meer ruimte kunnen komen voor de etherpiraten”, aldus Nijboer.


Controleurs bedreigd
De politicus kent ook de verhalen van piraten die controleurs van het AT bedreigen, of met hun krachtige apparatuur het vliegverkeer verstoren. “Mensen die er een potje van maken, moeten hard worden aangepakt. Maar het merendeel van de piraten is van goede wil.”

Veel overlast
Het Agentschap Telecom heeft vandaag inmiddels laten weten geen voorstander te zijn van het legaliseren van de piratenstations. “Dit is een hobby waarmee soms veel overlast wordt veroorzaakt”, aldus een woordvoerder. “Dit kost de samenleving ontzettend veel geld. Het is dan verwonderlijk dat een democratisch gekozen iemand enthousiast is over iets dat crimineel is en dus tegen de wet.”

'Opgevoerde babyfoon'

Bij de Radio Combinatie Twente in het Haaksbergse kerkdorp Sint Isidorushoeve zijn ze vooralsnog niet echt onder de indruk. “Komen de verkiezingen er weer aan ofzo?”, zegt een woordvoerder. “Dan mag je straks dus misschien zo’n zendertje hebben met een beperkte capaciteit. Nou, als je de babyfoon een beetje opslingert, weet je dat ook te bereiken. Bovendien zenden we tegenwoordig uit via AccentFM. Dat gaat via de ether, internet en ook via app. En het is allemaal hartstikke legaal.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede Nieuws
Deel dit artikel: