nieuws

Minister: Deventer ketelbedrijf Nefit heeft problemen met cv-ketels niet bewust verzwegen

CV-ketel
CV-ketel © ANP
Het Deventer ketelbedrijf Nefit heeft niet bewust problemen met cv-ketels verzwegen. Dat zegt minister Bruins van Welzijn in antwoord op Kamervragen die waren gesteld. Eerder deze maand meldde RTL Nieuws dat sommige ketels van Nefit brandgevaarlijk zijn. Nefit zelf gaf meteen al aan de problemen niet doelbewust te hebben verzwegen.
In bepaalde typen van de TopLine HR-ketel kunnen vlammen ontstaan, die vervolgens brand kunnen veroorzaken. Ook zouden de ketels een risico op koolmonoxidevergiftiging geven. Het gaat om de serie van de TopLine-ketel die tussen 2006 en 2009 is geproduceerd, typen B3L en B3M.

Eerder al gemeld

Volgens de minister heeft Nefit in 2009 problemen met twee typen ketels gemeld bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Er zijn vervolgens maatregelen genomen. In 2016 meldde een ex-medewerker van Nefit bij de NVWA dat de problemen ernstiger waren dan aangenomen. 
Bij Nefit bleken meer incidenten bekend met één van de typen ketels, waaronder incidenten waarbij brand buiten de cv-ketel was ontstaan. De NVWA heeft Nefit opgedragen de al lopende maatregelen op te schalen en het publiek en de eigenaren van zulke cv-ketels te informeren over het risico. 

Afspraken

De minister zegt verder dat een fabrikant niet verplicht is gelijksoortige incidenten met eenzelfde product telkens opnieuw te melden. Met Nefit is afgesproken alle incidenten met het bewuste type aan de NVWA te melden. Die kan op basis daarvan bepalen of de maatregelen die Nefit neemt voldoende zijn of nog verder opgeschaald moeten worden. 

Onafhankelijk onderzoek

Volgens Nefit zijn in Nederland zo'n 128.900 stuks Topline ketels van het type B3M verkocht. Of de gebruikers daarvan daadwerkelijk worden blootgesteld aan mogelijk gevaar op een koolmonoxidevergiftiging lijkt niet aannemelijk, maar een onafhankelijk bureau zal daar verder onderzoek naar doen aldus minister Bruins.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.