"Wie is verantwoordelijk voor schade die NAM veroorzaakt in Overijssel?"

De Overijsselse fractie van GroenLinks vraagt zich af wie verantwoordelijk is voor de schade veroorzaakt door de Nederlandse Aardolie Maatschappij in Overijssel, nu Shell de aansprakelijkheidsverklaring voor dochterbedrijf NAM heeft ingetrokken. Woensdag wordt de kwestie in de vergadering van Provinciale Staten aan de orde gesteld.

"Als er schade ontstaat door de gaswinning in Hardenberg of de injectie van olie-afvalwater in Twente (onder een drinkwaterwinningsgebied), dan moet die schade worden vergoed door de veroorzaker", zegt Statenlid Robert Jansen. "De huidige onzekerheid is onacceptabel."

De NAM wint in de regio Hardenberg gas en injecteert productiewater in de bodem in Twente. Dat kan tot schade leiden en waarvoor het dus onduidelijk is wie verantwoordelijk kan worden gehouden. Zaterdag schreef Trouw dat Shell de aansprakelijkheidsverklaring heeft ingetrokken.

De fractie wil dat het provinciebestuur van het Kabinet eist dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de ontstane situatie. "Minister Wiebes van Economische Zaken heeft recent in een debat aangegeven dat de onderhandelingen tussen de Staat en Shell/NAM ‘messy and bloody’ zullen worden. Het kan niet zo zijn dat inwoners of de natuur het kind van de rekening worden als gevolg van deze onderhandelingen."

Deel dit artikel: