nieuws

Krijgt de Zwolse wijk Stadshagen ook een hoogwaterbrigade?

Bewoners van de Zwolse wijk Stadshagen en deskundigen hebben zich vanavond gebogen over de vraag of de wijk een hoogwaterbrigade moet krijgen. De wijk ligt in het laagste gedeelte van Overijssel en wateroverlast ligt daardoor op de loer.
Volgens initiatiefnemer Derjan Welleweerd dreigt absoluut geen acuut gevaar. "De primaire en secundaire keringen beschermen Stadshagen goed. Toch kan het een keer mis gaan en dan staat er ineens ruim twee meter water in de wijk."

Denken

Welleweerd werkt zelf bij een ingenieursbureau aan waterkwesties en hoopt vooral dat het idee voor een hoogwaterbrigade wijkbewoners aan het denken zet. "Mensen moeten er met elkaar over gaan praten en dan kijken of ze een rol kunnen gaan spelen bij de waterkwesties in de wijk."
Het idee voor een hoogwaterbrigade komt uit Kampen. Vrijwilligers bouwen daar langs de IJssel een waterkering wanneer het water in de rivier erg hoog staat. Ook wordt regelmatig geoefend.

Waterbewustzijnsbrigade

Tijdens de brainstormavond in Stadshagen werd geopperd om geen hoogwaterbrigade, maar een waterbewustzijnsbrigade op te richten. Deze groep vrijwilligers moet als een soort promotieteam de wijk rond gaan en tips geven aan mensen hoe ze wateroverlast in hun leefomgeving kunnen beperken.
De ideeën die maandagavond zijn ingebracht worden de komende tijd verder uitgewerkt en later dit jaar aan de wijk gepresenteerd. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.