Prinses Beatrix morgen 80: bijzondere ontmoeting dag na vuurwerkramp in Enschede

"Wat een gedoe allemaal?" Dat was de eerste gedachte van districtschef Jose Rooijers van de politie toen ze een dag na de vuurwerkramp de opdracht kreeg om koningin Beatrix in het rampgebied rond te leiden. "Kunnen we niet beter op zoek gaan naar slachtoffers?" Achteraf kijkt ze met veel voldoening terug op de ontmoeting met Beatrix die morgen tachtig jaar wordt.

Het onrustige gevoel dat Rooijers bekroop, was direct weg nadat koningin Beatrix zich aan Rooijers had voorgesteld. "Ze was oprecht geïnteresseerd, in de mensen en in de hulpverleners."

Tijdens de rondleiding hoorde Rooijers dat er mensen gevonden waren, ze brak. De koningin sloeg een troostende arm om haar heen. Het leidde tot een foto die nu nog steeds als een van de eerste resultaten opduikt na een zoekopdracht op de naam van Rooijers in Google.

"Op het moment dat iemand zo een arm om je heen legt, vergeet je dat het de koningin is", aldus Rooijers die door de NOS werd gevraagd terug te blikken op dat moment. 

Het is overigens niet tot één ontmoeting gebleven tussen koningin Beatrix en José Rooijers. Verschillende keren kwamen ze elkaar nog tegen. "Ik heb mij toen ook wel een keer betrapt gevoeld", zegt Rooijers terugkijkend. Koningin Beatrix had gehoord hoe José Rooijers dacht voorafgaand aan hun eerste ontmoeting. "Dat hebben we goed uitgepraat."

Haar houding tegenover het Nederlandse koningshuis is door die eerste ontmoeting, toen op 14 mei, wel veranderd. "Ik heb zelf gezien wat het met mensen doet, welk verschil iemand kan maken die oprecht geïnteresseerd is. Wij hebben een heel bijzonder koningshuis."

Deel dit artikel: