nieuws

Alaaf! Weldoener redt carnaval voor mensen met beperking in Oldenzaal

Het alaaf zal dit jaar enthousiaster klinken dan ooit tevoren. Want het jaarlijkse carnavalsfeestje van De Kozakken in Oldenzaal – voor mensen met een verstandelijke beperking – is van de ondergang gered. “Er heeft zich een particulier gemeld die de kosten gaat betalen.”
De Kozakken luidden recent de noodklok. Uitgerekend het eerste lustrumfeestje werd overschaduwd door financiële perikelen.

Groot succes

Het feestje werd vijf jaar gelanceerd door de stichting Kunst In Kwetsbaarheid (KIK). “Aanvankelijk voor twee jaar, maar het was meteen zo’n groot succes dat ze dit vijf jaar hebben gedaan”, zegt Herman Kok, een van de stuwende krachten achter het carnaval.

Geen overbodige luxe
Volgens Kok is het bepaald geen overbodige luxe dat mensen met een beperking hun eigen feestje vieren. Omdat ze anders te veel prikkels binnenkrijgen. “Maar ook omdat ze natuurlijk lang niet altijd zelfstandig ergens naartoe kunnen”, zegt Herman Kok, een van de drijvende krachten achter de organisatie.

Vizier

Het Kozakkenfestival, dat jaarlijks zo’n zestig tot zeventig deelnemers trekt, wordt dit jaar voor het laatst gefinancierd door KIK. Deze stichting steunt namelijk allerlei initiatieven en wil vanaf nu het vizier weer op andere projecten richten, waarop het doek dreigde te vallen voor dit speciale carnavalsfeestje in Oldenzaal.

Alarmbel

Reden voor het bestuur om de alarmbel te luiden. Na een verhaal vanochtend in De Telegraaf heeft zich nu een weldoener gemeld. “Iemand uit de polder. Deze persoon had het verhaal gelezen en besloot ons te financieren”, aldus KIK-voorzitter Jan Wegdam.

Opgelucht hart

En dus kunnen De Kozakken op zondag 11 februari met een opgelucht hart aansluiten in de polonaise. “We hebben intussen meerdere aanbiedingen binnen. Kijk, KIK steunt tientallen projecten en kan dus op de langere termijn altijd hulp gebruiken. Maar het Kozakkenfestival is in ieder geval gered.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.