OM wil dat kapper uit Borne zich laat behandelen in verslavingskliniek

Voor de rechtbank in Almelo is vandaag 366 dagen waarvan 310 dagen voorwaardelijk en een behandeling in een verslavingskliniek geëist tegen een 35-jarige kapper uit Borne. In zijn woning boven de kapperszaak werd eind vorig jaar een grote hoeveelheid GHB en amfetaminen gevonden.

Politie en gemeente hadden al het vermoeden dat in het pand drugs werd verhandeld. 

Dat vermoeden werd bevestigd op de dag dat de man spiernaakt op zijn dakterras boven de kapperszaak stond te schreeuwen en door gewaarschuwde hulpdiensten in zorgwekkende toestand werd afgevoerd. De kapper zag het niet meer zitten en had een overdosis pillen genomen. In zijn woning werd een grote hoeveelheid drugs aangetroffen.  


De zelfmoordpoging was ingegeven door een opeenstapeling van problemen waarvoor geen uitweg leek te zijn, vertelde de kapper voor de rechtbank. Zijn verslaving aan GHB liep de spuigaten uit en hulp om eraf te komen bleef zonder resultaat. Verhalen over hem in het dorp, klanten die wegbleven, een zware vorm van ADHD , het was hem allemaal te veel geworden.

Kapperszaak gesloten

Na een week in het ziekenhuis moest hij naar de gevangenis, als verdachte van het produceren en verkopen van GHB en amfetamine. De bovenwoning werd op last van de gemeente gesloten. 


Voor de rechtbank erkende de kapper dat hij GHB gemaakt had. Dat was niet voor de handel, maar voor eigen gebruik. "Veel goedkoper als je dat zelf maakt. Maar als je het op kleine schaal maakt dan mislukt het wel eens, dus ik maak standaard 2 liter", aldus de man. Ook de gevonden speed was voor eigen gebruik. "Ik werd er rustig van met mijn ADHD."

Behandeling in verslavingskliniek

De kapper wordt op dit moment behandeld in een verslavingskliniek. Daar krijgt hij ook medicinaal speed toegediend om rustig te blijven. De man wil af van zijn verslaving en weg uit Nederland. Dat deed hij al eens eerder, maar na een tijd in het buitenland was de drang naar GHB toch te sterk. 


Een GHB-verslaving is een hele nare verslaving volgens de officier van justitie: ontzettend lastig om van af te komen en ook nog eens gevaarlijk voor anderen. De kapper werd in 2016 al eens aangehouden omdat hij gevaarlijk reed. Agenten zagen hoe de man slingerend in zijn auto bij Vriezenveen nog maar net een aanrijding met een vrachtwagen kon voorkomen. Uit een controle bleek dat er zo'n enorme hoeveelheid GHB in zijn bloed zat dat de kans reëel was dat hij achter het stuur in slaap zou vallen. Vanwege dit uiterst gevaarlijke verkeersgedrag eiste de officier van justitie daarom aanvullend een rijverbod van 1 jaar. 


Uitspraak over twee weken.

Meer over dit onderwerp:
GHB Borne kapper Regio Hengelo Nieuws
Deel dit artikel: