Zaak tegen treitervlogger gaat opnieuw niet door, ouders slachtoffer teleurgesteld

De strafzaak tegen een treitervlogger uit Almere die in 2015 een jongen met het syndroom van Down lastig viel in een supermarkt in Zwolle, is vandaag voor de tweede keer in korte tijd niet doorgegaan.

De vlogger, die destijds werkte onder de naam Snapking, kwam net als zijn advocaat niet opdagen bij de zitting. De vlogger liet de rechtbank schriftelijk weten dat hij gister pas te horen kreeg dat hij vandaag voor de rechter moest verschijnen. 

Om die reden zou hij ook gister pas een advocaat in de arm genomen hebben. De raadsman had op zo'n korte termijn te weinig tijd om zich voor te bereiden op de zaak. Daarom volgde, net als op 12 januari, aanhouding van de zaak. 

'Jeroen maakte zich heel erg zenuwachtig'

De ouders van het slachtoffer zijn teleurgesteld over het nieuwe uitstel van de zaak. "Ik vind het heel triest", legt Ans Eikelboom, moeder van het slachtoffer uit. "Niet alleen voor ons, maar zeker voor Jeroen want die maakte zich heel erg zenuwachtig voor deze zaak."

De zaak draait om een filmpje met een lengte van 9 seconden dat in 2015 werd gemaakt door de vlogger. Op het werk van het slachtoffer, een supermarkt, pest 'Snapking' de jongen met de geestelijke beperking. Het slachtoffer loopt boos schreeuwend weg. 

De vlogger publiceerde de video vervolgens op Youtube, waarna het verder verspreid werd op andere sites zoals Dumpert. 

'Vertrouwen in mensen kwijtgeraakt'

Het filmpje heeft een grote indruk gemaakt op het slachtoffer. "Hij is er heel erg door gekwetst", vertelt zijn moeder. "Hij is het vertrouwen in mensen kwijtgeraakt. Hij vindt het ook heel lastig op zijn werk als mensen bij hem in de buurt komen met een telefoon, omdat hij bang is dat er weer een filmpje gemaakt wordt."

Nog steeds wordt Jeroen met de beelden uit 2015 geconfronteerd.


'Helemaal van slag'

"Het filmpje gaat weer rond", aldus Ans Eikelboom. "Vorige week is er een klant geweest in de winkel waar hij werkt, daar is hem het filmpje onder de neus gedrukt. Hij was weer helemaal van slag en boos en verdrietig. Het heeft enorm veel impact op hem."


De ouders van het slachtoffer willen niet alleen dat de maker van het filmpje door de rechtbank gestraft wordt. Ze willen dat kwetsbare mensen als Jeroen in het vervolg beschermd worden tegen, wat ze zelf noemen, dit soort figuren. 

'Een beperking als amusement'

"We hopen dat de rechter daar uitspraak over doet. Dat dit niet kan en dat dit niet mag in de Nederlandse samenleving. Dat mensen met een beperking als amusement rondgaan op het internet."

"Voor veel mensen zou dit een kleine zaak wezen", vertelt vader Teun Eikelboom. "Maar het is geen kleine zaak, het is een hele grote zaak. Vooral richting de mensen met een beperking en als ouder zijnde ook."

Vervolg onbekend

Wanneer de zaak verder gaat, is nog niet bekend. De rechter liet wel doorschemeren dat hij het nodig vindt dat de betreffende vlogger tekst en uitleg komt geven in de rechtbank. 

Deel dit artikel: