nieuws

Wim (78) uit Enschede bespaart op zorggeld, maar krijgt zelf de rekening gepresenteerd

Wim Meutstege (78) dreigde zelf op te draaien voor de transportkosten om weer thuis te komen
Wim Meutstege (78) dreigde zelf op te draaien voor de transportkosten om weer thuis te komen © RTV Oost
Wim Meutstege (78) uit Enschede koos er bewust voor om zich na ontslag uit het ziekenhuis door zijn echtgenote thuis te laten verplegen. Waarmee hij een fiks bedrag aan zorgkosten wist uit te sparen. Tot zijn verbijstering, kreeg hij echter zelf de rekening gepresenteerd. "Dit is te absurd voor woorden."
Meutstege maakte een paar weken geleden op een spekgladde stoep een lelijke uitglijder. “Mijn zoon en kleinzoon hebben me mijn appartement ingedragen. Nou, de hele flat heeft kunnen meegenieten.”

Geen scheurtjes

Omdat hij thuis verging van de pijn liet hij zich toch nog maar eens in het ziekenhuis onderzoeken. “Mijn ribben en heup bleken gekneusd, maar er zijn verder geen scheurtjes ofzo gevonden.”

Thuis verzorgen
Waarop Meutstege weer naar huis kon. “Ik had me natuurlijk kunnen laten opnemen in een verpleeghuis, maar koos ervoor me thuis door mijn vrouw te laten verzorgen.”

‘Bel de brandweer maar’
Vervolgens ontstond echter een praktisch probleem. “Ik woon drie hoog en volgens de regels van het ambulancevervoer brengen ziekenbroeders je niet naar boven. Je moet dus zelf maar zien hoe je thuis komt. ‘Bel de brandweer maar’, kreeg ik zelfs te horen. Maar zo werkt het natuurlijk niet. De brandweer haalt je bij calamiteiten naar beneden. Maar het is niet hun taak om bedlegerige patiënten thuis af te leveren.”

Magisch apparaatje
Dochter Inge kreeg echter een ingeving. Zij speurde het internet af en vond in Evacuatie-expert de oplossing. “Dit bedrijf is gespecialiseerd in dit soort klusjes. Ze hadden een magisch apparaatje bij zich en binnen vijf minuten stond ik boven.”

Dienst bewezen
Meutstege verkeerde in de veronderstelling dat hij de zorgverzekeraar een enorme dienst had bewezen: “Ik had immers een klap geld uitgespaard. Maar toen ik vertelde dat het transport 120 euro kostte, kreeg ik te horen dat dat niet zou worden vergoed. Als ik voor het verpleeghuis had gekozen, was het geen probleem geweest. Maar ten aanzien van deze vorm van ziekentransport kenden ze geen regeling. Terwijl we het bij verblijf in het verpleeghuis over hele andere bedragen hadden gehad...”

'Heel raar'
Een woordvoerster van Menzis erkent het relaas van de Enschedeër, maar laat weten dat de zorgverzekeraar de casus toch nog eens nader wil bestuderen. “Dit is een hele unieke situatie. We gaan nu uitzoeken hoe dit zit, want het zou natuurlijk heel raar zijn als deze meneer de kosten zelf zou moeten betalen.”

Blij met oplossing

Meutstege is blij dat hij nu niet zelf opdraait voor de kosten: “En dan te bedenken dat ik tot tweemaal toe voor niets bij de zorgverzekeraar aanklopte. Na tussenkomt door RTV Oost kan het dus ineens wel. Mooi voor mij, maar ik hoop vooral dat anderen, die in hetzelfde schuitje als ik belanden, er straks ook wat aan hebben.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.