Rechtszaak van inwoners Mariënheem tegen komst megastal begonnen

De rechtszaak van vijf inwoners van Mariënheem tegen de komst van een megastal in hun dorp is vandaag van start gegaan. De inwoners verzetten zich tegen de omgevingsvergunning die het college van Raalte heeft afgegeven.

De inwoners kondigden afgelopen zomer al aan naar de rechter te stappen. Varkensboer Adriaan Straathof heeft van de gemeente groen licht gekregen om in 2020 een stal voor ruim elfduizend varkens te openen aan de Nijverdalseweg. 

Straathof is omstreden. In juli brandde een stal met twintigduizend van zijn varkens af in het Gelderse Erichem. In Duitsland heeft Straathof een beroepsverbod gekregen vanwege dierenmishandeling en ernstige verwaarlozing.

"Europa is één"

"Europa is één, dat verbod zou ook in Nederland moeten gelden", meent milieudeskundige Marcel Middelkamp van Stichting Leefbaar Buitengebied dat zich heeft aangesloten bij de vijf omwonenden.

De rechtbank is echter niet in het bezit van een vonnis uit Duitsland dat dit bewijst. "We kunnen niet afgaan op berichten in de media", zei de voorzitter van de rechtbank hierover. 

"Tal van gebreken aan vergunning"

Volgens Middelkamp kleven er "tal van gebreken aan de verstrekte vergunning". Zo had er volgens hem een milieueffectrapportage gemaakt moeten worden voor de uitstoot van de af- en aanrijdende vrachtwagens. Ook zouden nevenactiviteiten van het bedrijf, zoals het verwerken van afgekeurde voedingsmiddelen tot bijvoer voor de beesten, in strijd zijn met het bestemmingsplan. 

Tenslotte zijn er onder de buurtbewoners ook zorgen om extra drukte op de N35. "Vrachtwagens gaan via de parallelweg de drukke N35 op. Daar fietsen schoolkinderen", zegt buurtbewoner Gerard Pleizier. 

"Luchtkwaliteit is al verdwenen"

Volgens een advocaat van de gemeente zijn er al aanpassingen gedaan in de vergunningsvoorschriften. "Daarmee is er een verbetering van de luchtkwaliteit met 35 procent en van de geur met 55 procent."

Over zes weken besluit de rechtbank of de megastal er mag komen.

Deel dit artikel: