nieuws

NS wil schade aan vernielde internationale trein Wierden verhalen op verdachte

De man werd op 15 januari op station Wierden aangehouden
De man werd op 15 januari op station Wierden aangehouden © RTV Oost
De Nederlandse Spoorwegen willen een 29-jarige vluchteling uit Eritrea verantwoordelijk stellen voor de schade die in de internationale trein tussen Almelo en Wierden. Er ligt een claim van ruim 12.000 euro. Dat werd vandaag duidelijk tijdens de strafzaak voor de snelrechter in Almelo.
De 29-jarige bewoner van het AZC in Hardenberg stapte twee weken geleden in Hengelo op de trein en gedroeg zich volgens NS-personeel meteen opvallend. De man schreeuwde en was agressief, maar kalmeerde na een rustig gesprek in een lege coupé.
Die bui sloeg al snel om. Na de stop in Almelo draaide de man helemaal door, hij zou ruiten hebben kapot geslagen, passagiers en twee conducteurs met een stuk van een fietsstuur hebben bedreigd. 

Noodstop

Daarom maakte de trein een noodstop in Wierden, het eerstvolgende treinstation. Daar werd de man aangehouden, maar dat ging niet zonder slag of stoot. De man gooide het stuur naar een van de agenten en vroeg hem bedreigend: "You wanna die?"

Dronken

De Eritreeër beweerde vanmiddag zich weinig van de treinreis te kunnen herinneren. "Ik had vijf dagen niet gegeten en ik was dronken. Mijn brein was beschadigd", vertelde hij de rechter. 
Drank lijkt niet de hoofdoorzaak van de plotselinge woede-uitbarsting. Alles wijst op een stoornis met waanideeën. De man zat al eerder gedwongen in een psychiatrische kliniek en tijdens zitting bleek dat hij niemand die betrokken is bij zijn rechtszaak vertrouwt.

Regering Eritrea

De verdachte zei voor de rechter bang te zijn dat alles wordt doorgespeeld naar de regering van zijn geboorteland. Daarom wilde de man in eerste instantie ook niet meewerken aan een psychischonderzoek door gedragsdeskundigen.
Vluchten en zich verstoppen was volgens hem een betere oplossing. Uiteindelijk wist de officier van justitie de Eritreeër over te halen om wel mee te werken.

De zaak is uitgesteld, omdat gedragsdeskundigen de man zo snel mogelijk gaan onderzoeken. Wanneer de zaak verder gaat is onduidelijk.
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.