Provinciale lobby voor verbod gevaarlijk consumentenvuurwerk

De provincie begint een lobby om gevaarlijk consumentenvuurwerk te verbieden. Dat gebeurt op initiatief van de SGP in Overijssel.

Een verzoek van de partij om als provincie het Nationaal Vuurwerkmanifest te ondertekenen haalde het vandaag niet. In dat manifest wordt gepleit voor een algeheel verbod op consumentenvuurwerk.


Partijen als D66 en VVD vinden zo’n totaalverbod echt veel te ver gaan. “Bovendien gaan we er helemaal niet over”, aldus D66-Statenlid Rob Wertheim.

Vuurpijlen en knalvuurwerk

Toch kreeg SGP-fractievoorzitter Dirk van Dijk het wel voor elkaar om de handen op elkaar te krijgen voor een lobby. “De provincie gaat het Rijk vragen om vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden. Dat vuurwerk veroorzaakt, volgens een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, de meeste slachtoffers.”

In gesprek met gemeenten

Ook gaat de provincie in gesprek met gemeenten om initiatieven op te starten waardoor het afsteken van vuurwerk veiliger wordt. “Je kunt misschien denken aan mensen die tijdens de jaarwisseling een oogje in het zeil houden bij het afsteken van vuurwerk.”

Het voorstel van de SGP kreeg vandaag steun van de PvdA, GroenLinks, SP, Partij voor de Dieren, ChristenUnie, 50Plus en een deel van de CDA-fractie. SGP’er Van Dijk hoopt dat zijn initiatief leidt tot minder vuurwerkslachtoffers tijdens oud en nieuw.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: