nieuws

Inwoners Windesheim boos op gemeente over 'onverwachts' windmolenplan

Zo'n honderd inwoners van het dorp Windesheim bij Zwolle zijn woensdagavond in discussie gegaan met de gemeente over de windmolens die mogelijk rond het dorp komen. De bewoners voelen zich overvallen omdat locaties rond Windesheim zonder hun medeweten zijn aangewezen als plekken waar mogelijk windmolens geplaatst kunnen worden.
De gemeente Zwolle heeft vorig jaar een energiegids opgesteld, met als doel in 2050 energieneutraal te zijn. In de gids worden locaties genoemd die geschikt zijn voor onder meer wind-, zon- en waterenergie. Windesheim wordt daarin genoemd als geschikte plek voor windenergie.

Ingesloten

Het dorp vreest te worden ingesloten door windmolenparken. Volgens de inwoners passen de locaties rond Windesheim niet in de visie van het Rijk en de provincie. Ook vinden ze windmolens niet passen in een natuurgebied met veel weidevogels. Ze vinden een bedrijventerrein als Hessenpoort langs de A28 een betere optie.

Niet eerder uitgenodigd

De inwoners van Windesheim zijn vooral boos dat ze door de gemeente niet eerder zijn uitgenodigd om mee te praten over de energiegids. "Hier wonen weinig stemmers, hier kunnen ze windmolens neerzetten zonder stemmen te verliezen", zegt inwoonster Hester Kuypers cynisch.

Niets concreet

Wethouder Van Willigen belooft een intensiever participatieproces dan tot nu toe plaatsgevonden heeft. Hij is niet van plan Windesheim te schrappen uit de energiegids, maar laat wel weten dat er nog nergens concrete initiatieven zijn om windmolens te plaatsen. De inwoners willen dat de gemeente de energiegids herziet, maar ze vrezen dat er nu al geen weg meer terug is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.