Crypte Lebuïnuskerk in Deventer blank door hoog water in de IJssel

Het spiegelt mooi, de gewelven van de crypte van de Lebuïnuskerk zijn zichtbaar in het water. De crypte staat blank. Het is een gevolg van het hoge water in de IJssel.

De put in het midden van de crypte staat in een directe verbinding met de rivier. Hoog water in de IJssel betekent ook hoog water in de put. Soms zelfs zo hoog dat de put overstroomt, zoals nu. 

Heel veel schade loopt de crypte niet op door het hoge water. De crypte bestaat al 1250 jaar, het is niet de eerste keer dat de ruimte onder water staat. Meubilair is naar het droge versleept en nu is het afwachten tot het weer droog wordt. 

Zondag zou de ruimte gebruikt worden als stiltecentrum. "We moeten een andere plekje in de kerk opzoeken", zegt koster Marco Heemskerk. "Het komt niet vaak voor, maar het gebeurt wel eens. Zeven jaar geleden was het voor het laatst."

Intussen zou de kerk doopvieringen makkelijk in de crypte kunnen houden, maar dat gaat toch maar niet gebeuren weet de koster. 

Hoe lang de crypte nog onder water blijft staan, is niet bekend. Het kan nog wel even duren omdat de IJssel het water langer vasthoudt als gevolg van het project Ruimte voor de Rivier. 

Meer over dit onderwerp:
Lebuïnuskerk Salland Nieuws
Deel dit artikel: