nieuws

Partij voor de Dieren haalt halve ton binnen voor koe Hermien

Partij voor de Dieren heeft met een inzamelingsactie ruim 48.000 euro binnengehaald voor de 'redding' van koe Hermien en haar zusje. Met het geld wil de partij voorkomen dat de aan de slager ontsnapte Limousin koe uit Lettele alsnog bij de slachterij terecht komt. Het ingezamelde geld uit een 'cowfunding' moet voldoende zijn om beide koeien te kopen en onder te brengen bij koeienrusthuis De Leemweg in Friesland.
Koe Hermien en Zus ontsnapten toen veehouder Jansen uit Lettele zijn dieren op transport naar de slager wilde zetten. Zus is later gevangen, maar Hermien wist uit de handen van de boer, veearts en jagers te blijven en zwerft al weken rond in de bossen van Lettele. Ze laat zich overdag niet zien en komt 's nachts terug naar de stal om te eten. 
Veehouder Jansen heeft gezegd geen jacht op de koe te willen en denkt dat Hermien uiteindelijk vanzelf zal terugkeren en zich zal aansluiten bij de andere koeien als die weer in de wei staan.

Rust, kalmte en geduld

Door alle media-aandacht voor Hermien is het druk in de bossen rond Lettele met mensen die haar willen spotten. Daardoor is Hermien erg gestrest en lukt het niet om haar te vangen. Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren roept op tot rust, kalmte en geduld. "Blijf weg uit de bossen en laat het aan de experts over. Des te eerder kunnen we Hermien samen met haar zus naar haar opvanglocatie brengen." 
Ouwehand: "Hermien en Zus waren echt elkaars maatjes. Het is fantastisch dat we in een week tijd zoveel steun hebben gekregen dat we beide koeien met elkaar kunnen herenigen, ver weg van het slachthuis."
 

Donaties nog steeds welkom

Giften die na vandaag nog binnenkomen gaan ook naar de opvang van beide koeien. Ouwehand: "Hermien en Zus zijn nog jong en kunnen zeker twintig jaar worden. We zijn heel blij dat we ook deze kosten kunnen dekken. De donaties en de positieve reacties zijn echt overweldigend geweest."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.