nieuws

Lerarentekort nog groter door griepgolf: school in Wijhe stuurt leerlingen naar huis

OBS Tellegen in Wijhe heeft maandag een klas naar huis gestuurd, omdat de groepsleerkracht ziek was. Een vervanger was niet beschikbaar, waardoor de schooldirecteur geen andere optie zag dan de leerlingen een dag vrij te geven.
De combinatie van het al nijpende lerarentekort en de heersende griepgolf, maakt de situatie op de toch al gespannen arbeidsmarkt van leraren nog benauwder. 

Leerkracht ziek
"Maandagochtend meldde een leerkracht zich ziek en dan moet je á la minute iets regelen", vertelt schooldirecteur Claudia Diepstraten. "Dan neem je contact op met de invalorganisatie en die heeft geen leerkracht ter beschikking, want er zijn gewoon geen leerkrachten momenteel. Helemaal niet door de griepgolf."
"Vervolgens heb ik contact opgenomen met de leerkrachten van: wat gaan we doen?", vertelt de directeur van de Wijhese school verder. "Een duoleerkracht was niet mogelijk, waarop we besloten de leerlingen naar huis te sturen."

133 scholen zonder vervanger
Scholen met zieke leraren kloppen vaak aan bij zogeheten flexpools. Die leveren invaldocenten. Maar ook daar is de voorraad beperkt, vertelt Hans te Lindert van PON Flexpool. 
"Als ik je vertel dat we vorige week 133 keer nee hebben moeten verkopen aan vervangingsvragen en ook nog eens 55 keer dat een school zelf een oplossing zoekt," aldus Te Lindert. "Maar 133 scholen dus waar gewoon geen vervanger is, waar een andere oplossing gevonden moet worden."

'Probleem wordt alleen maar groter'
De Wijhese schooldirecteur ziet voorlopig geen kans op een oplossing voor het probleem. "Het probleem is groot en wordt alleen maar groter."
"De leraren zijn gewoon op", vult Te Lindert aan. "Er staan heel veel mensen in de pool, al die mensen hebben we hartstikke hard nodig. De mensen zijn op, de leerkrachten zijn op."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.