nieuws

De kerstgedachte

Sabine Uitslag
Sabine Uitslag © eigen foto
De dagen voor de kerst hebben iets magisch vindt u niet? Nog even los van het feit dat het lijkt alsof de wereld ophoudt te bestaan na de kerst. Iedereen wil wat van je en alles moet af en klaar zijn. Heel gek eigenlijk. De dagen voor kerst met de kerstmuziek, de korte dagen, de gedachte aan een lange tafel met familie en vrienden om je heen. Dat nostalgische gevoel. En dat je er dan ook even bij stil staat hoe bijzonder het eigenlijk is dat je dit met fijne mensen om je heen mag en kan beleven. Heerlijk!
En dit ‘even stil staan bij’ doe ik automatisch best vaak de laatste dagen van deze maand. Herkent u dat? Of heeft dat te maken met leeftijd? Immers hoe ouder je bent hoe meer er valt terug te kijken.
Deze week hadden mijn dochters kerstfeest op school. Tjee, het lijkt wel eeuwen geleden dat ik kerstfeest vierde op school… Wat gaat de tijd ongelofelijk snel. Het vliegt voorbij! Voor je het weet ben je alweer over de veertig en kijk je terug.
Ik weet zeker dat er nu luisteraars zijn die in hun gedachten teruggaan naar hun unieke moment van kerstfeest in het verleden. U weet wel naar vroeger, vroger, toen er nog echte kaarsjes in de boom werden vastgeklikt. En waar naast de boom een bak zand en een emmer water stond. Want stel je voor dat de kerstboom in de hens vliegt! Dan moet je er snel bij zijn!
Vroeger toen er werd gespaard om überhaupt wat extra vlees op tafel te zetten met kerst. Toen het kerstdiner bestond uit drie gangen; soep, vlees en aardappelen met doperwtjes en worteltjes uit blik en ijs met vruchtjes uit blik!
En zolang is dat allemaal niet geleden, hoor ik u denken. In gedachten terug naar die momenten dat kerstfeest nog ging over het kindje Jezus die geboren werd in een stal in Bethlehem. Zeg maar, vóór de tijd dat Jezus door de Kerstman in z’n arrenslee vol cadeaus van de bühne werd geschoven. Nog voor het moment dat het grote materialisme zijn grip kreeg op ons mensen. Want tjonge wat gaan er een cadeaus onder die kerstboom.
Het is donderdag 21 december. “Mama het is kerstfeest vanavond op school, joehoeoe!”. Er heerst feestvreugde! Mama gaat wat lekkers koken en dat nemen ze dan mee naar school. En dat doet iedereen. Alles wordt dan uitgestald op lange tafels en alsof het een echt restaurant is kunnen ze pakken wat ze lekker vinden. Er staat zelfgebakken taart van de moeder van Liliana (de beste taartbakster uit Welsum als je het mij vraagt). Iedereen heeft mooie kleertjes aan. De sfeer is uitgelaten.
Onze oudste heeft mij gevraagd om spruitjes te koken. (Ja echt waar, dat vindt ze lekker). De jongste wil penne met zalm en witte zachte kaas. Haar lievelingskostje. De lichten zijn uit op school en overal branden kaarsen. Spannend! Ze mogen zelf als een soort van lopend buffet lekkers halen en op hun plaats die feestelijk is versierd met gouden glitters, hun bordje leegeten.
Na het eten ravotten de kinderen met elkaar op het schoolplein. In het donker! Dan op naar huis. Onderweg overtuigt de jongste mij van het feit dat ze écht niet meer hoeft te eten. Na twee stukken taart is de buik vol. Ja, dat geloof ik wel.
Thuis meteen naar bed, het is al laat. Dan vertellen we het kerstverhaal. Nee, niet die van de Kerstman die cadeautjes komt brengen, maar het verhaal van kindje Jezus. Ze luisteren met gespitste oren. Ze kennen het verhaal maar het blijft mooi.
Ik stop ze in en geef ze een knuffel en een nachtzoen. Als ik de deur zachtjes achter mij sluit concludeer ik dat er vandaag weer een mooie kerstherinnering is geboren. Zo’n eentje waar ze over veertig jaar van kunnen zeggen; dat waren nog eens tijden… toen ging het ergens over!
Fijne zondag en alvast een mooie kerstavond!

Sabine Uitslag

Sabine Uitslag is één van de vaste radiocolumnisten in het Radio Oost programma Zie Zo Zondag. Ze is oud-politica, presentatrice en spreker en heeft veel werkervaring in de zorg. In haar vrije tijd treedt ze op met haar rock-cover band Spinrock.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.