nieuws

Mama is ook maar een mens

Sabine Uitslag
Sabine Uitslag © eigen foto
Het was zaterdagmiddag vier uur. Ik wilde dolgraag nog een taartje halen die ik die middag nodig had om aan een zieke vriendin te geven die uit het ziekenhuis was gekomen. Ze moet een beetje meer vet op de boten krijgen en we willen vieren dat ze nog leeft. Hoe dan ook. Ik neem dan meestal de hazelnoottaartjes van onze bakker in Twello. Dat zijn leuke en lekkere cadeautjes, eens wat anders dan bloemen. Ze zijn verrukkelijk! Aanrader. En het was al bijna 4 uur, het tijdstip dat mijn favoriete bakker op zaterdagmiddag de deuren sluit. Haast haast haast. U kent het wel…
Ik rijd het enorme centrum van Twello in. En wat denk je, als je haast hebt gaat natuurlijk van alles mis... Geen enkele parkeerplaats meer te vinden! Dus ik schiet heel even de stoep op. Om vervolgens met gezwinde spoed de bakkerij in te strompelen om zoek naar het laatste lekkers in de toonbank. Helaas de hazelnoottaartjes zijn op, ja dat begrijp ik ook wel. Maar ze hadden nog heerlijke eigengemaakte boterkoek met walnoten en honing. Aha, een mooie alternatief. Ik stap weer in de auto en Menno sprint nog even de schoenmaker binnen voor een extra gaatje in zijn nieuwe riem. Paar minuten werk.
Opeens staat daar aan mijn linkerzijde een briesende oude man voor mijn raampje. Het speeksel vliegt uit zijn mond en ik bedacht nog dat het maar goed is dat ik het raampje nog dicht had. Achter zich stonden drie dametjes wat beschamend mij aan te kijken. Ik weet zeker dat zij dachten; man stel je niet zo aan. Maar goed gedwee maakten ook zij deel uit van het schouwspel. Ik deed mijn raampje open. Mijn kinderen achter in de auto zaten stijf van de schrik, mama die meneer is wel heel erg boos. Ik zeg ja dat klopt, mama gaat eens vragen wat hier aan de hand is.
Dus ik doe het raampje open kijk de briesende man die zijn gebalde vuisten in de lucht zwaaide, vriendelijk aan en vraag wat er loos is. Ik kan hier niet herhalen wat hij eruit blafte maar dit was zeker weten geen kwetsbare oudere, wel een hele boze. Ik ontcijferde dat hij er niet langs kon omdat ik op het trottoir stond geparkeerd. O, dat is niet zo mooi, natuurlijk was ook niet handig van mij ook al is het maar voor 4 minuten, het mag niet en is niet goed. Ik verontschuldig mij want uitleggen, zo schatte ik ter plekke in, had geen enkele zin en ik gaf aan dat ik meteen de auto weg zou rijden zodat hij en zijn gevolg de wandeling kunnen vervolgen op de stoep. Ik wenste hem en de vriendelijke dames nog een hele fijne dag maar dat is, zo ben ik bang, nooit overgekomen.
En dan moet je je kinderen uitleggen dat mama ook maar een mens is en dat je dus nooit maar ook nooit moet parkeren ook al is het maar voor even op de stoep. Dat mag niet en is niet netjes. Er willen mensen langs. En je moet gaan uitleggen dat niet alle ouderen boze mensen zijn en dat deze man waarschijnlijk net de verkering uit had. Ach je moet wat...
Fijne zondag allemaal!

Sabine Uitslag

Sabine Uitslag is één van de vaste radiocolumnisten in het Radio Oost programma Zie Zo Zondag. Ze is oud-politica, presentatrice en spreker en heeft veel werkervaring in de zorg. In haar vrije tijd treedt ze op met haar rock-cover band Spinrock.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.