Speelgoedmuseum verhuist mogelijk naar andere plek op de Brink in Deventer

De kans is groot dat het Nederlands Speelgoedmuseum in Deventer een plek krijgt in het voormalige kantongerechtsgebouw aan de Brink. De Stichting Deventer Verhaal heeft daarvoor een bedrijfsplan gemaakt dat door de gemeenteraad wordt beoordeeld.

Burgemeester en wethouders hebben het plan al door een externe partij, Bureau Gordion, op zijn haalbaarheid laten toetsen. Het college is tevreden over de uitkomst daarvan. Het bureau geeft aan dat het museale concept gerealiseerd kan worden als het uiterst sober wordt uitgevoerd.  

Museum moet Deventer nog aantrekkelijker maken voor bezoekers
Wethouder Liesbeth Grijsen: "Dit plan biedt perspectief voor een mooi nieuw museum op de Brink. Het moet een aanvulling worden die de binnenstad van Deventer nog aantrekkelijker maakt om te bezoeken.”    

Het Speelgoedmuseum is al jaren gevestigd aan de achterzijde van het Waaggebouw op de Brink. Het museum is daardoor wat moeilijk te vinden voor bezoekers en verdient ook een betere presentatie.

Museum komt in rijksmonument

Het voormalige gebouw van het kantongerecht op de Brink in een rijksmonument en in handen van de particuliere belegger Franken Vastgoed, die wel wil meewerken aan de verplaatsing van het museum. Het rijksmonument bestaat uit twee panden die voor het museum verbouwd moeten worden. Stichting Deventer Verhaal gaat de panden huren. 

Het Nederlands Speelgoedmuseum krijgt een vaste opstelling op twee etages in het pand Brink 11. Daarnaast komt er een tentoonstellingsruimte op de eerste etage in het pand Brink 12. Op de begane grond komen de entree, de museumwinkel en een educatieruimte. Vanaf hier kom je ook bij de monumentale stijlkamers. 

Verdubbeling aantal bezoekers
Deventer Verhaal denkt de verschillende doelgroepen op deze manier beter te kunnen bedienen. Naar verwachting zal het aantal bezoekers van het Speelgoedmuseum verdubbelen, van 24.000 in 2017 naar 45.000 in 2020.

Meer over dit onderwerp:
Brink Speelgoedmuseum Deventer Cultuur Nieuws
Deel dit artikel: