nieuws

Raadsonderzoek naar filmtheater De Viking Deventer begonnen

Het eerste raadsonderzoek in de historie van de Deventer politiek is vandaag afgetrapt. In het onderzoek naar de totstandkoming van het plan om het veelbesproken Filmtheater De Viking te bouwen zijn op de eerste dag drie betrokkenen verhoord.
In de raadszaal van het Deventer gemeentehuis was voormalig wethouder Marc-Jan Ahne een van de drie betrokken die is gehoord. Volgens Ahne is hij niet als enige verantwoordelijk voor de bouw van het filmtheater. 
"Heel de gemeenteraad stemde enthousiast in met het voorstel. Ondanks dat de gehele raad wist dat het project financieel lastig zou zijn, dat stond namelijk in de raadsstukken", legt Ahne uit.

Doel onderzoek

Volgens voorzitter van de onderzoekscommissie Geert van der Meulen heeft het raadsonderzoek een tweeledig doel. "Enerzijds willen we inzicht krijgen in het gevoerde bestuur, anderzijds willen we lering trekking uit de gang van zaken."

Hoofdpijndossier

Het filmtheater heeft zich tot een waar hoofdpijndossier ontwikkeld. In de gemeenteraad van Deventer is al vaak over De Viking gesproken, vooral over de daaraan klevende kosten.
Vooraf werd er 10 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de bouw, maar de kosten zijn al opgelopen naar 15 miljoen.

Geen vertrouwen

Het project De Viking bereikte afgelopen zomer zijn dieptepunt. De gemeenteraad gaf te kennen geen vertrouwen meer te hebben in de toenmalig verantwoordelijk wethouder Robin Hartogh Heys. De wethouder kon zijn biezen pakken.

Drie dagen

Voor de openbare verhoren zijn drie dagen uitgetrokken. Op dinsdag en woensdag zullen in totaal nog vijf betrokken worden verhoord, onder wie de weggestuurde wethouder Hartogh Heys.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.