nieuws

Deze week moet het kunnen: schaatsen op natuurijs in Haaksbergen

Het gaat goed komen deze week in Haaksbergen, maar vanmorgen lag er alleen nog water op de baan van schaats- en skeelerclub IJSCH. Of er ook een schaatsmarathon op natuurijs komt? Daar durft niemand nog zijn hand voor in het vuur te steken, maar de liefhebber moet deze week toch rondjes kunnen schaatsen op natuurijs.
Wie verwacht had dat de ijsmeesters van de vereniging in Haaksbergen vanmorgen al aan de bak konden om de ijsbaan te prepareren, komt bedrogen uit. Het heeft niet of nauwelijks gevroren, maar de vooruitzichten zijn goed en dus is voorzitter Henk Dijksterhuis vol vertrouwen.
"Het gaat goed komen. Het gaat de komende nachten harder vriezen. We hopen dat we hier een ijsvloer van drie centimeter dik kunnen krijgen."

Gekte

En dan breekt de gekte los, of eigenlijk al de dagen ervoor, want heel veel is er niet meer voor nodig om een goede ijsvloer in Haaksbergen te kweken. Dat hebben de afgelopen jaren wel aangetoond. Een paar graden vorst en de strijd om de eerste marathon op natuurijs barst weer volop los. Een strijd waar ook Gramsbergen en Noordlaren aan meedoen. 
IJsmeester Tonny Lenderink vindt de huidige staat van de baan in Haaksbergen 'wel een beetje deprimerend'. Want met alleen water kan hij weinig. "Het moet toch eerst wel een aantal nachten vriezen." 

Snel kouder

De komende nachten wordt het vlot kouder. Buienradar voorspelt dat het kwik morgen niet boven de nul graden uitkomt in Haaksbergen. En ook weerman Martin Bosch van RTV Oost voorspelt matige vorst in de nachten maar hij is wat voorzichtiger in zijn voorspelling over de temperaturen overdag. Die blijven volgens hem boven nul. 
Of het genoeg is? "Ons kan de vorst niet streng genoeg zijn", zegt voorzitter Dijksterhuis. "We gaan de baan goed in de gaten houden." Hoe dan zo snel mogelijk die drie centimeter dikke ijslaag wordt gekweekt, daarover houden ijsmeester en voorzitter hun kaken stevig op elkaar. "De concurrentie luistert mee!"

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.