nieuws

Start hoger beroep tegen mannen die brandbommen gooiden naar moskee in Enschede

De mannen die in 2016, bijna twee jaar geleden, een brandbom gooiden naar de moskee aan de Tweede Emmastraat in Enschede gooiden, staan vandaag opnieuw voor de rechter. Eerder werden  Jeroen B., Ronald M., Danny H.  en Marco H. tot vier jaar cel veroordeeld.
Een vijfde verdachte, Raymond S., werd veroordeeld tot drie jaar cel. Hij werkte mee aan het rechercheonderzoek en kreeg een jaar minder cel opgelegd. Hij ging niet in hoger beroep. 
Het Openbaar Ministerie kenmerkte de aanval op de moskee als een doelbewuste aanslag, die weliswaar mislukte maar grote impact veroorzaakte op de samenleving. Het OM eiste vier jaar cel.  
Volgens het OM is de onbevangenheid weg. "Mensen zijn banger en onzeker over hun toekomst en twijfelen aan hun plaats in de maatschappij. Sommigen zijn ook boos. Komt het geweld van de jihadstrijder of van de rechts-extremist?", zo zei officier van justitie Kuipers destijds tijdens de rechtszitting. 
De rechter achtte een terroristische aanslag bewezen. Met die aanslag wilden de mannen de gemeente Enschede en de moslimgemeenschap angst aanjagen, om er voor te zorgen dat er geen asielzoekerscentrum zou komen in de stad.
Vandaag start dus het hoger beroep tegen vier van de vijf verdachten. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.