nieuws

Zorgen GroenLinks over toename vliegbewegingen Lelystad: vragen aan minister

Lelystad Airport
Lelystad Airport © RTV Oost / Ties van der Heide
GroenLinks wil zo snel mogelijk met de minister in debat over het aantal vliegbeweging per jaar van en naar Lelystad Airport. Dat zei Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks vanmorgen bij Omroep Flevoland.
NRC Handelsblad schrijft dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat rekening houdt met maximaal 60.000 vliegbewegingen per jaar van en naar Lelystad Airport in plaats van de afgesproken 45.000 vliegbewegingen. 
Volgens de krant blijkt dit uit nieuwe cijfers die afgelopen vrijdag zijn gepresenteerd bij een bespreking op het ministerie met een bewonersdelegatie. Die bespreking was vertrouwelijk, maar Leon Adegeest van de actiegroep HoogOverijssel vindt de verhoogde limiet aanleiding om de vertrouwelijkheid op te zeggen. Hij stapt uit het overleg.
Volgens een woordvoerder van het ministerie gaat het om een rekenexercitie en dat 60.000 vluchten niet aan de orde zijn, schrijft de krant maar GroenLinks is hoogst verbaasd. "Het is bizar", zegt Kamerlid Kröger. "Elke keer is er iets anders aan de hand. Eerst waren het de vlieghoogtes, toen de geluidsberekeningen en nu dit weer."
Volgens het Kamerlid is er sprake van wat omwonenden van Shiphol kenmerken als 'Schiphollen'. Het telkens veranderen van gemaakte afspraken, omschrijft Kröger die tactiek. "Je tekent voor iets waarvan je geen idee hebt wat het op de lange termijn gaat betekenen.", legt Kröger uit. "Afspraken rond Lelystad zijn boterzacht."
Voor GroenLinks is het reden om de minister dinsdag tijdens het vragenuur te willen spreken over de kwestie. "En anders willen we ze zo snel mogelijk een debat in de Tweede Kamer."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.