Enschedeër speurt al jaren naar Joodse familie op video: ‘Zij hebben recht op deze beelden’

Hij is een man met een missie. Carlos Breij (65) uit Enschede probeert de Joodse familie op te sporen die te zien is op een vijftig jaar oude filmband. “Omdat ik vind dat deze familie recht heeft op deze beelden.”

De film was jarenlang in het bezit van een collega-lid van de imkervereniging in Enschede. Toen deze imker overleed, erfde Breij de beelden die afkomstig zijn van een Film8-camera. “Ik ging er eigenlijk altijd vanuit dat er bijen of zo op zouden staan. Tien jaar geleden lukte het om via via de beelden te digitaliseren. En toen bleek dus dat het om een Joodse familie gaat die emigreerde naar Israël.”

Verloop
De film begint met beelden van het gezin op een treinstation in Nederland. Daarna is het vervolg van de reis te zien en uiteindelijk speelt een groot deel van de film zich in Israël af. Te zien is hoe het gezin daar een nieuw bestaan opbouwt.

Opsporen

Breij heeft de afgelopen jaren alles uit de kast gehaald om het emigrantengezin of nabestaanden op te sporen. “Ik heb het onder meer via de synagoge in Enschede geprobeerd. Een kennis van me heeft zelfs nog in Israël gespeurd, maar het mocht allemaal niet baten. Deze oproep via RTV Oost is mijn laatste strohalm. Omdat ik vind dat deze beelden terug moeten naar deze Joodse familie.”

Zondag 11 februari in Hoogtij

Meer over dit onderwerp:
Regio Enschede Nieuws Verhalen
Deel dit artikel: