nieuws

LTO: rapport GGD is geen reden om de geitensector aan banden te leggen

Boerenbelangenorganisatie LTO-Noord vindt dat het onlangs uitgebrachte GGD-rapport over gezondheidsrisico's van de geitenhouderij geen aanleiding geeft om maatregelen te nemen. LTO-Noord kwam vandaag voor het eerst met een officiële reactie op het rapport.
In het rapport schat de GGD dat jaarlijks zo'n 400 mensen in Overijssel een longontsteking oplopen, omdat ze in de buurt van een geitenhouderij wonen. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de provinciale politiek. 
Volgens LTO-Noord bestuurder Ben Haarman liggen aan het onderzoek geen huisartsencijfers ten grondslag, maar is het een theoretisch onderzoek met een beperkte waarde. "Wat er nu ligt is een theoretisch model, waarbij de situatie in Brabant als uitgangspunt gebruikt is. Maar de situatie in Brabant is heel anders dan die in Overijssel. Daar hebben heel veel mensen longklachten gekregen vanwege de Q-koorts."

Wachten op vervolgonderzoek

Haarman zou het onverantwoord vinden dat op basis van dit onderzoek de geitenhouderij aan banden wordt gelegd, zoals in Brabant en Gelderland gebeurd is. "Daarvoor moeten we echt vervolgonderzoek afwachten, waarbij niet alleen duidelijk wordt of in Overijssel daadwerkelijk mensen ziek worden van geitenbedrijven, maar ook wat de oorzaak dan is waarom mensen ziek worden. Als we de oorzaak weten, kunnen we als sector ook maatregelen nemen en daartoe zijn we ook bereid."

Geitenstop in Hardenberg

Raadslid Klaas Mulder van de ChristenUnie in Hardenberg is het niet met de LTO-bestuurder eens. "Wij pleiten toch nu al voor een geitenstop, waarbij geitenbedrijven voorlopig niet meer mogen uitbreiden. We maken ons steeds meer zorgen over de gezondheid van omwonenden en iemand moet voor die mensen opkomen." De ChristenUnie heeft samen met de PvdA en D66 bij het college aangedrongen om de mogelijkheden van een geitenstop in Hardenberg te onderzoeken. 
De provinciale politiek bespreekt het gezondheidsrapport van de GGD later deze maand. 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.