nieuws

Man weer voor rechter voor stalken ex-echtgenote uit Enschede

Man voor rechter voor stalken ex
Man voor rechter voor stalken ex © RTV Oost / Rogier van den Berg
Het lijkt erop dat een 50-jarige man uit Losser het, ondanks eerdere veroordelingen, niet kan laten om zijn ex-vrouw uit Enschede en zelfs haar werkgever te belagen. Dat bleek vanmorgen voor de rechtbank in Almelo, waar een begin werd gemaakt met de strafzaak tegen de man.
Honderden appjes, telefoontjes, het bij school opwachten als de gemeenschappelijke zoon wordt opgehaald, achtervolgen, hinderlijk voor de deur langsrijden, toeteren, seinen met koplampen; het is een korte samenvatting van waar de man zich volgens de officier van justitie schuldig aan maakte.
De man zou er na zijn laatste veroordeling wegens stalking, in juni vorig jaar, weer mee zijn begonnen. De rechter legde hem toen een contactverbod op.
"Meneer trekt zich daar niets aan van en blijft slaken en lastigvallen. Er blijft een permanente inbreuk op het leven van zijn ex en iedereen die iets met haar te maken heeft", aldus de officier van justitie. 

Onderzoek gedrag
Er zijn meerdere pogingen gedaan om de oorspronkelijk uit Irak afkomstige man te laten onderzoeken door gedragsdeskundigen, maar dat liep toe nu toe steeds spaak. De man kan niet lezen en schrijven en bij een psychologisch onderzoek is een geschreven test vast onderdeel van het proces.
Een gesprek met een psychologe verliep niet goed, omdat de man er moeite mee had dat zijn gesprekspartner een vrouw was.
Volgens de officier van justitie moet er echt een goed beeld komen van de persoonlijke omstandigheden van de man, zonder ingrijpen komt er geen eind aan de ellende. Ze wil een psychiater laten kijken naar de man en waarschuwde hem: 'zonder medewerking wordt het een gedwongen retourtje Pieter Baan Centrum'.

Vertaling

Dat de man niet kan schrijven en lezen kan niet tot een vrijspraak leiden, zei de officier van justitie. Hij zou een vertaalapp op zijn telefoon gebruikt hebben om zijn boodschappen in te spreken en op de telefoon van de man is ook een app gevonden waarmee gepleegde telefoontjes niet te traceren zijn.
De man zou zelfs het belagen van de werkgever van zijn ex hebben proberen te verbergen door zelf aangifte te doen van belaging door de werkgever.
Tijdens de zaak, die niet inhoudelijk behandeld werd, werd duidelijk waarom de werkgever ook lastig gevallen werd. "Ik hoor van mijn zoontje dat die man bij haar thuis komt, wat moet een man daar?"

Voorlopige hechtenis
De zaak gaat in april verder. Tot die tijd blijft de 50-jarige achter de tralies.
De rechtbank wees een verzoek van de advocaat om vrijlating af. De kans dat de man zijn ex weer gaat lastigvallen is te groot, aldus de rechters in Almelo, zeker nu nog niet duidelijk is wat er met hem aan de hand is.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.