nieuws

In hoger beroep vier jaar cel geëist voor gooien brandbommen naar moskee Enschede

Er is in hoger beroep opnieuw vier jaar cel geëist tegen de mannen die worden verdacht van het gooien van brandbommen naar een moskee in Enschede. Maandag werd de zaak van twee van de vier verdachten behandeld, vandaag moesten de andere twee zich verantwoorden voor de rechter.
Het werd opnieuw een lange dag. De advocaten van de laatste twee verdachten hielden een pleidooi, met daarin centraal het feit dat de actie in februari 2016 door het Openbaar Ministerie is aangemerkt als een 'terroristische daad'. Daar is volgens de advocaten echter geen sprake van.

'Geen angst aanjagen, maar signaal'

Het was volgens hen niet de bedoeling om de moslim-gemeenschap in Enschede angst aan te jagen. De actie was slechts bedoeld als een signaal richting de gemeente Enschede. Deze wilde een asielzoekerscentrum in Enschede vestigen en dat zagen de vier verdachten niet zitten.
In totaal worden vijf mannen ervan verdacht twee molotovcocktails richting de moskee te hebben gegooid. Eén van de mannen werkte eerder mee met het OM en bekende schuld. Hij kreeg een jaar strafvermindering en hoorde drie jaar cel tegen hem geëist worden.

Niet onder de indruk

De andere vier zijn dus in hoger beroep gegaan. De Advocaat-Generaal lijkt niet onder de indruk van de pleidooien van hun advocaten. Hij eist dus opnieuw vier jaar cel, waarvan één jaar voorwaardelijk.
De rechter buigt zich nu over de vraag of dit een terroristische actie was. Vanwege de complexheid van de zaak neemt hij daarvoor iets langer de tijd dan gebruikelijk. De rechter zal op 27 februari uitspraak doen.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.