nieuws

Gemeente Deventer verwacht geen verdere problemen met riool Jan Steenstraat

Sinkhole in de Jan Steenstraat
Sinkhole in de Jan Steenstraat © Rens Hulman
Is de situatie in de Jan Steenstraat stabiel nadat gisteren pardoes een enorm gat in de straat viel? De gemeente Deventer denkt van wel, maar de bewoners vrezen het ergste.
Enkele tientallen buurtbewoners waren vanavond op het gemeentehuis om te horen of hun woningen nog wel veilig zijn, nadat schade aan het riool mogelijk de aanleiding is dat er vele kubieke meters zand wegspoelde en verdween in het riool. Twee huishoudens moesten hun woning uit omdat er sprake is van een onveilige toestand. Er gaapt een enorm gat voor beide woningen. En hoe staat het met de veiligheid van de andere woningen in het blok van zes?

Grond zakte in een oogwenk weg

De bewoners van de Jan Steenstraat en omgeving in Deventer werden vanavond door de gemeente bijgepraat over het risico op meer verzakkingen in de straat, die gisteravond optraden na een rioolbreuk. Voor twee woningen in de Jan Steenstraat zakte in een oogwenk de grond weg en ontstond er een enorm gat voor de deur. Een sinkhole noemen deskundigen dat. 
De gemeente liet weten de komende dagen te zullen onderzoeken of er meer problemen te verwachten zijn met het riool dat al uit de jaren 1937/1938 stamt. Een camera-inspectie in 2008 wees uit dat er toen nog niks aan de hand was. Nieuwe metingen moeten uitwijzen of de ondergrond nog stabiel is en of er geen water wegstroomt uit het riool. 

Elastische kous voor het riool

Er wordt in ieder geval in de riolering een elastische kous ingebracht die een herhaling van wegspoelend zand moet voorkomen. Daarnaast moet de kous de druk van het hoge water in de IJssel weerstaan. De voorlopige conclusie is dat het al wekenlange hoge water in de IJssel voor problemen met het riool heeft gezorgd. 
De maatregel moet voldoende zijn om het riool voor jaren op te lappen, denkt de gemeente.

Terugkeer nog ongewis

Ondertussen weten de bewoners die hun huis uit moesten niet wanneer zij terug mogen keren. Het ene gezin zit in een hotel en het andere gezin heeft onderdak gevonden bij familie. 
De schade die de bewoners mogelijk aan hun huis krijgen als gevolg van de verzakkingen moeten zij doorgeven bij de eigen verzekering. Of er in later stadium verhaal mogelijk is bij de gemeente, daar namen de ambtenaren vanavond geen voorschot op.   
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.