nieuws

Overspel tijdens carnaval? Niet erg, bezoekje nieuwe Mariakapel Geesteren verricht wonderen

Overspel tijdens carnaval? Ach, dat kan gebeuren. Een bezoekje aan de nieuwe Mariakapel in Geesteren kan in dat geval wonderen verrichten.
Het kerkdorp Geesteren heeft sinds enkele maanden een fonkelnieuwe Mariakapel. Op 5 november vorig jaar officieel ingewijd. Loo-Esch is het gedoopt en het is een oase van rust, waar gelovigen komen voor rust en bezinning.

Maria aan het woord
In ‘Het Papblad’, de officiële glossy van carnavalsvereniging De Papsleef’n, doet de Heilige Maagd Maria van zich spreken. Voorin het blad heeft ze een column, waarin ze vertelt over haar ervaringen tot nog toe.

Geneugten des levens

En Maria blikt bovendien op ludieke wijze vooruit op het komende carnaval. Waaruit blijkt dat ze wel degelijk oog heeft voor de geneugten des levens. En dat Geesternaren ook maar mensen zijn van vlees en bloed.

Carnavalsdebuut

Over het nakende carnaval zegt ze: “Ik heb er veel over gehoord en heb er nu al zin in. Het is van oudsher een katholiek feest waar ik dan ook graag mijn medewerking aan verleen. Het is dan wel mijn eerste keer, maar dat zal wel goed komen.”

Sodom en Gomorra
En Maria kent de reputatie van het feest der zotten ook al. “Nu is het carnaval van tegenwoordig geen Sodom en Gomorra meer. Maar er kan weleens iets gebeuren dat eigenlijk niet in de planning stond. Als de drank is in de man, is de wijsheid in de kan. En de geest is gewillig, maar het vlees is zwak. Dat soort verhalen.”

'Onder de droad deur vrett'n'
Volgens de Heilige Maagd zijn dat echter zaken waar men niet al te zwaar aan moet tillen. Wie ‘onder de droad deur vret’, zoals ze dat op het Twentse platteland zeggen, moet in dat geval gewoon even bij het kapelletje komen buurten. Een paar weesgegroetjes en alles is weer koek en ei, zo vertelt Maria.

Wonderen
Als het dan mis gaat: “Dat is niet erg. Ik ben er voor je. Een goed gesprek met je innerlijke zelf doet dan soms wonderen. Voel je welkom. Ik heb natuurlijk als voordeel dat ik geen deur heb. Ik sta altijd voor iedereen open en ben altijd bereikbaar.”

Horen, zien, zwijgen...

En dat er dan omwonenden zijn, die daar ooggetuige van kunnen zijn? In Geesteren geldt tijdens carnaval vooral 'horen, zien en zwijgen', zo blijkt. “De beide noabers hier, links en rechts van mij, hoeven echt geen beperking te zijn. Ze zien dan wel alles, hoor ook heel veel, maar zeggen echt niets...”

De Heilige Maagd Maria aan het woord in de glossy van carnavalsvereniging De Papsleef'n

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.