nieuws

Knallende muziek tijdens carnaval funest voor gehoor

Carnaval, het is een vrolijk en kleurrijk feest. Maar ook bijzonder luid en lawaaierig. KNO-arts Anne-Marije Prinsen van Kuijen van ZGT waarschuwt tijdens de 'week van het oorsuizen' voor gehoorschade. "Doe oordoppen in."
Lawaai richt namelijk ongemerkt schade aan. Prinsen van Kuijen: "Bij een optocht kan wel 100 decibel geproduceerd worden. En dat is al schadelijk, voor iedereen. Jong en oud."
We weten maar weinig van onze oren en van oorsuizen, aldus de KNO-arts. "We denken dat het te maken heeft met schade in ons gehoororgaan, maar we kunnen het niet meten. Mensen horen dan een suis of een piep." 

Rust voor je oren

Schade is een optelsom van de geluidssterkte en de duur. "Dus geef je oren zo nu en dan rust", luidt het advies. Minder feestjes dus. Of in ieder geval niet dagen na elkaar, zoals tijdens Carnaval. 
Een simpele oplossing, is te koop. Oordoppen. De arts van ZGT: "Ja, dat werkt echt. We zien veel dat dertigers het al wel gebruiken op festivals. Maar jongeren willen oordoppen wel dragen, maar alleen als vriendjes het ook doen. Groepsdruk dus."
Na alcohol, roken, vormt luide muziek nu het volgende taboe. "Ik denk echt dat dat gaat veranderen in de toekomst. We moeten kinderen beschermen. Gun je oren rust."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.