Zomertijd afgeschaft met dank aan Twentse Annie Schreijer? Europees Parlement vandaag aan zet

Wordt de zomertijd straks afgeschaft, met dank aan Annie Schreijer-Pierik uit Hengevelde? Het Europees Parlement buigt zich vandaag over het fenomeen van de zomer- en wintertijd. “Soms duren zaken hier lang, maar soms kan het ook heel erg snel gaan”, zegt de Twentse politica.

Volgens Annie Schreijer (CDA) gaat het om een primeur: “Er hebben in het verleden wel vaker debatten over de zomertijd plaatsgehad, maar het is voor het eerst dat er nu concreet over wordt gestemd.”


Kruistocht
Annie Schreijer voert al jarenlang een kruistocht tegen de zomertijd, ooit in de zeventiger jaren ingevoerd omdat er energie mee zou worden bespaard.

Gezondheidsklachten
De praktijk wijst echter uit dat het verzetten van de tijd amper energievoordeel oplevert, terwijl hele volksstammen klagen over gezondheidsklachten. De Europarlementariërs hebben al meerdere petities met tienduizenden handtekeningen van tegenstanders in ontvangst mogen nemen.


Bioritme van slag
“Klokverzetten is slecht voor het bioritme, gezinsleven en economie.” Zo blijkt volgens Annie Schreijer dat twintig procent van de Europeanen (“dus honderd miljoen EU-inwoners!”) er hoofdpijn of anderszins last van heeft. “Voor nachtdiensten kun je tot op zekere hoogte kiezen, voor het klokverzetten niet.”

Oordeel
Onder bezielende aanvoering van Annie Schreijer is er een werkgroep van tachtig Europarlementariërs samengesteld, afkomstig uit diverse fracties. Zij hebben nu een resolutie geformuleerd. “Daarin roepen wij de Europese Commissie op hiermee aan de slag te gaan en een voorstel voor te bereiden voor de Europese Raad. In dat geval moet ook het Nederlands parlement een oordeel geven.”


Spijkers met koppen
Vanochtend heeft eerst het debat plaats, waarna rond het middaguur wordt gestemd. Annie Schreijer heeft goede hoop dat dan ook concreet spijkers met koppen worden geslagen.

Nobelprijswinnaars
“Sommige Europarlementariërs willen eerst nader onderzoek. Maar er hier intussen al zo vaak onderzoek naar gedaan. Ook de Nobelprijswinnaars voor de geneeskunde van afgelopen jaar concludeerden al dat de zomertijd het bioritme in de war brengt.”


'Kan heel snel'

De CDA-politica hoopt dat dan ook dat eindelijk die door haar zo verfoeide zomertijd wordt afgeschaft. “Soms duren zaken hier lang, maar bijvoorbeeld met de sjoemelsoftware waren we er hier in veertien dagen al uit. Zo snel kan het dus soms gaan...”

Meer over dit onderwerp:
zomertijd Nieuws
Deel dit artikel: