nieuws

'Roerig' Staphorst halteplaats verkiezingskaravaan RTV Oost

De vierde etappeplaats van de Overijsselse verkiezingskaravaan is Staphorst. De gemeente heeft bestuurlijk een roerige periode achter de rug.
In het gemeentehuis zijn ze de afgelopen vier jaar erg druk geweest met enkele conflicten rond burgers. Een afvalondernemer ruziet over een grondruil en een aantal boeren vindt dat ze bij bestemmingsplannen bewust dwars worden gezeten door de gemeente.
De gemoederen zijn zo hoog opgelopen dat bestuurders met de dood zijn bedreigd en er beveiliging noodzakelijk was. Volgens wethouder Krale heeft de gemeente de probleemdossiers deels aan zichzelf te wijten en was er in het verleden jarenlang sprake van vriendjespolitiek en willekeur. 
Ook was er in de afgelopen jaren veel onrust rond de plaatsing van extra windmolens. De gemeente verzette zich hier lange tijd tegen en de provincie dreigde met ingrijpen. Verder zijn er onder meer zorgen over het verdwijnen van de karakteristieke rieten daken en was er onenigheid rond overlast van crossbaan t Wiede gat. Jongeren vinden dat de gemeente meer aandacht moet hebben voor het drugsgebruik.
Staphorst scoort bij verkiezingen altijd positief door de hoge opkomst. Vier jaar geleden bij de laatste raadsverkiezingen was die bijna 80 procent. De SGP, en dat is ook bijna traditie, bleef de grootste partij. Het aantal vrouwelijke raadsleden verdubbelde tot vier. Burgemeester Segers nam in 2015 de ambtsketen over van Joop Alssema. 
Aan de komende verkiezingen doet één 'nieuwkomer' mee; de Democratische partij Staphorst. Lijsttrekker is oud-wethouder Jan Talen die nu namens Liberaal Netwerk één zetel in de raad heeft. Talen was tot 2014 wethouder voor Gemeentebelangen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.