nieuws

Grootschalige fraude melkveehouderijen dreun voor imago sector

Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit blijkt dat niet 45, maar 2100 boerenbedrijven verdacht worden van fraude met de registratie van melkkoeien. Overijssel is de provincie met de meeste melkveebedrijven van Nederland. Boer Frans Zenderink: "Ik kan mij niet voorstellen dat zoveel boeren hebben gefraudeerd, maar ik snap wel dat ze het doen."
Naast begrip, is er ook onbegrip. Melkveehouder Karin Meijer-Buist: "Fraude mag niet en kan niet. Dat moge duidelijk zijn. Ik ben sprakeloos dat het om zoveel bedrijven gaat." Belangenorganisatie LTO wil inhoudelijk nog niet reageren, maar zegt wel 'afstand te nemen van de fraudeurs'.

Deuk in het imago

Meijer-Buist, zelf melkveehouder van 110 koeien begrijpt dat minister Carola Schouten kwaad is. "Begrijpelijk ja, en ze reageert kordaat. Maar we moeten er voor waken dat niet de hele sector hieronder lijdt." Boer Frans, bekend van de hitserie Boer Zoekt Vrouw, is het zat dat er 'altijd maar gewezen wordt naar de boeren'. "De uitbreiding van Lelystad Airport is ook slecht voor het milieu en zo zijn er meer dingen, maar het zijn altijd de boeren die zich moeten aanpassen."

Groot- of kleinschalige fraude?

Boer Frans moest eind vorig jaar koeien wegdoen vanwege Brusselse wetgeving met betrekking tot de fosfaatregeling. "Voor mij is het nu zwaar. Ik red het nog wel, maar in mei en juni wordt het krap." Ook boerin Karin heeft zware jaren achter de rug. "We hebben heel veel koeien weg moeten doen, helaas. Maar we zijn er nog."
Ze pleit ervoor dat er eerst onderzocht wordt wat de fraude precies inhoudt. "Is het grootschalig, of kleinschalig en gaat het maar om een paar kalveren. Dat moet wel eerst duidelijk zijn voor er verdere maatregelen genomen worden." 

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.