Ondernemers Hardenberg pleiten voor zondagsopenstelling

Koopzondagen: met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht laait de discussie hierover weer op. Ook in Hardenberg. Stadsmanager Eduard Plate pleit namens ondernemers voor een soepeler beleid.

Het is een van de meest genoemde punten waar kiezers over nadenken bij de verkiezingen: mogen winkels open op zondag, of niet? Van de zeven Overijsselse gemeenten waar op zondag alles dicht blijft, is Hardenberg de grootste. 

Waarom open?

Stadsmanager Plate: "Nu rinkelen de kassa's in Coevorden, door Hardenbergers de daar op zondag boodschappen doen. Dat geld en die banen willen we hier houden".

Hardenberg profileert zich al een paar jaar als winkelstad en toeristisch centrum. Die ontwikkeling stagneert als je strikt blijft vasthouden aan de zondagsrust, denkt Plate: "Het is alsof je Sven Kramer laat schaatsen in het pak van Ard Schenk."

Voorzichtig beginnen

De zondagsrust ligt gevoelig in Hardenberg. Bij de politiek, maar ook bij de ondernemers zelf. Ze zijn bang dat vaste klanten door de week wegblijven als ze op zondag opengaan. Tegelijk zien ze dat buurgemeenten nu de inkomsten van Hardenbergers opstrijken.

Stadsmanager Plate wil daarom voorzichtig beginnen. In het toeristenseizoen en rond kerst zouden er een paar koopzondagen moeten zijn in het centrum van Hardenberg. Supermarkten moeten voortaan zelf kunnen kiezen of ze op zondagmiddag open gaan.

Rust onder kerktijd

Het is niet zo dat in Hardenberg voortaan alles open moet op zondag. Zondagochtend onder kerktijd moet het in de hele gemeente rustig blijven, daar zijn de ondernemers het wel over eens. In de kleinere kernen zou de zondagsrust helemaal gehandhaafd kunnen blijven.

Deel dit artikel: