nieuws

Deventer gaat voor aardgasvrij bouwen in nieuwbouwwijk Steenbrugge

Nieuwbouwwijk Steenbrugge in aanbouw
Nieuwbouwwijk Steenbrugge in aanbouw © RTV Oost
Deventer gaat afspraken met projectontwikkelaars die woningen gaan bouwen in de nieuwbouwwijk Steenbrugge. De woningen moeten aardgasvrij worden. Aardgasvrij moet ook het uitgangspunt worden voor toekomstige bouwprojecten op de Zandweerd en langs de Holterweg.
Wethouder Frits Rorink: "We zien dat veel ontwikkelaars en particulieren al de omslag maken naar aardgasvrij en duurzaam bouwen. Ook Deventer is ambitieus als het gaat om duurzaamheid. Daarom zoeken we de samenwerking om Deventer energieneutraal en duurzaam te maken."

Aardgasloos bouwen een logische stap

Ook het nieuwe kabinet wil vaart maken met duurzaam bouwen. Het recht op een gasaansluiting uit de Gaswet komt te vervallen. Daarnaast wordt de Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) die geldt voor nieuwbouw, aangescherpt. Hierdoor wordt aardgasloos bouwen een steeds logischer stap.

Bij nieuwe ontwikkelingen zet de gemeente in op aardgasvrij bouwen. Bij nieuwbouwlocaties die al verder in het planproces zitten, wordt op basis van maatwerk en gesprekken gekeken of het hier ook haalbaar is om fossielvrij te bouwen.

Deventer heeft de ambitie om in 2030 energieneutraal te zijn. De gemeente zet daarbij in op zowel het terugdringen van het gebruik van fossiele brandstoffen als op het opwekken van duurzame energie. De gemeente zoekt samenwerking en probeert initiatieven te verbinden of het nu gaat om woningbouw, bedrijfsleven of mobiliteit.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.