nieuws

Hoe de verliefde Sandra een 'kuthoer' werd

"Bij het horen van de plaatsnaam Deventer, draait mijn maag zich om." Dat zegt de nu 25-jarige Sandra. Ze werkte anderhalf jaar vanuit Deventer als prostituee. "Ik werd ertoe gedwongen", zegt ze. "Door Mathias."
Sandra moest naar eigen zeggen 24/7 klaarstaan. "Ik had zeker 1 a 2 klanten per dag, maar soms had ik er ook 7." Het geld moest ze afstaan aan Mathias, zegt ze. "Ik verdiende zoveel geld, maar ik kon niet eens mijn rekeningen betalen." Nu, jaren later heeft ze nog steeds 30.000 euro schuld.
In deze 'longread' tekenen we het verhaal op van Sandra en Mathias, zoals dat verteld is in de rechtszaal.

'Te mijden meid'

Hoe kwam het nu allemaal zo ver? Sandra heeft een problematische jeugd. Ze raakt op haar veertiende verslaafd aan cocaïne. Ze komt terecht in een afkickkliniek en ontmoet daar Kevin. Samen krijgen ze later een kindje. Psychisch deskundigen denken dat Sandra lijdt aan borderline. Ook al kunnen ze de diagnose niet heel scherp stellen, ze krijgt er toch een Wajong-uitkering door. Ze gaat werken bij escortservice Nirvana in Eindhoven. Een bureau dat bekend staat om haar 'te mijden meiden'. 

Hopeloos verliefd

In 2014 ontmoet ze de toen 34- jarige Mathias. Hij is net op vrije voeten. Hij heeft bijna 2 jaar vastgezeten voor mensenhandel en witwassen. Een aantal jaren eerder was hij ook al veroordeeld, toen voor huiselijk geweld. Op het eerste gezicht lijkt het dus geen frisse jongen. Toch valt Sandra als een blok voor hem. Ze wordt hopeloos verliefd op hem, zeker als hij een dure jas voor haar koopt. Uit verliefdheid laat ze zijn naam in de lies tatoeëren. 
Mathias J. in de rechtszaal Zwolle
"Ik wist dat ze in de prostitutie zat", zegt Mathias nu. "Maar ik vond dat wel iets spannends hebben." Mathias verlaat zijn vriendin Sharon en haar zoontje in Den Bosch. Ook doet hij het klussenbedrijf, dat hij net met een paar anderen had opgezet, van de hand. Samen met Sandra huurt hij een kamer en een flat aan de Adelboldstraat en de Geleenstraat in Deventer. "Je kunt voor me werken", zegt hij. "We krijgen het goed samen."

"Het hield niet op"

"Ik zou een half jaar door moeten gaan met werken en dan zouden we met het verdiende geld een bedrijfje opstarten", zegt Sandra. Maar het werken in de prostitutie hield niet op. "Want hij had het geld nodig voor drugs." Mathias rookte cocaïne, wel 5 gram op een dag. "Op straat zou dat 250-300 euro kosten, maar ik had connecties. Ik kon het kopen voor 100 euro", zegt hij. Als dat al klopt, dan rookte hij zo'n 3000 euro aan coke per maand weg. En dat terwijl hij zelf geen inkomsten had. 
Volgens Sandra maakte hij haar ook weer verslaafd aan de coke. Ook moest ze naar eigen zeggen 8 pillen per dag slikken, waarschijnlijk XTC. Volgens Justitie maakte Mathias haar zo afhankelijk van hem en kon hij haar in z'n macht houden. 

Kinky

Om afspraken met klanten te kunnen maken, worden er advertenties op 'kinky' en 'sexjobs' gezet. Mathias onderhield de contacten, Sandra werkte de mannen af. Soms was dat thuis in Deventer, soms op locatie. Mathias of bekenden reden haar dan dwars door het land, naar hotels en vakantieparken. Na de afspraak werd er contant voor de gehuurde kamers afgerekend. "De rest van het geld stak Mathias in de zak."
Afspraken kwamen tot stand door advertenties op ondermeer kinky.nl
"Ik pakte soms zo 800 euro in 10 minuten", zegt Sandra. "Maar ik heb er nooit iets van terug gezien. Het ging hem niet om mij, maar om het geld. Ik was de kip met de gouden eieren." De seksafspraken gaan ook lang niet allemaal even veilig. "Het moest soms ook zonder condoom, terwijl ik dat helemaal niet wilde." Daarnaast moest ze voldoen aan allerlei verzoeken van klanten. "Alles kon zogenaamd van Mathias, ook anaal. Ik ben zo vernederd. Vroeger hield ik van seks, maar nu schaam ik me. Ik voel me misvormd."

Kuthoer

Thuis, terug in de flat in de Geleenstraat, komen de frustraties er vaak uit. Geregeld vliegen de 2 elkaar in de haren. Mathias noemt haar een kuthoer of geeft haar een 'bitchslap'. Sandra begint met spullen te gooien, of te dreigen met een mes. Na de zoveelste ruzie moet Sandra zelfs met verwondingen in het gezicht naar het ziekenhuis in Deventer. Op de foto's in het dossier zijn verschillende blauwe plekken te zien. Een getuige: "Ik dacht dat hij haar wilde vermoorden."
Mathias erkent dat er slaande ruzies waren. "Het was een haat-liefdeverhouding. Ik heb mijn fouten daarin gemaakt. Ik heb haar inderdaad wel eens klappen gegeven, maar dan stond ze weer te dreigen met een mes of zo. Ik heb zelfs overwogen om aangifte tegen háár te doen."

Controle

Ondertussen ziet Sandra geen bekenden meer. Ze zegt dat Mathias haar heeft losgeweekt van haar familie en vrienden. "Ik vond het zo erg dat ik mijn dochtertje en ouders niet meer mocht zien. En áls het dochtertje er dan een keer was, dan stond Mathias de hele tijd op onze neus te kijken. Hij wilde alles controleren." Halverwege 2016 pikken de ouders van Sandra de situatie niet meer. Haar vader haalt haar weg uit de flat in Deventer en neemt haar mee naar huis. Even later doet ze aangifte.
Seksafspraak, in scene gezet
Later blijkt dat ze niet de enige is die zegt uitgebuit te zijn door Mathias. Zo zijn er nog 3 jonge vrouwen die zeggen dat ze geld aan hem moesten afstaan. Ze hebben zich er vaak voor in de schulden moeten werken. "En hij maar stoer doen met dat geld. Gewoon aan z'n familie geven, alsof 'ie een grote bink was. Hopelijk kan God hem op een dag vergeven."

Psychopathie

Maar wat is Mathias dan voor type? Dat vroegen ook psychische hulpverleners zich af. Hij wordt onderzocht door een psychiater, een psycholoog en de reclassering. Ze komen tot de conclusie dat Mathias een persoonlijkheidsstoornis heeft met anti sociale kenmerken. Tevens vertoont hij narcistische trekken.
De psycholoog gaat zelfs nog iets verder. "Er is sprake van een hoge mate van psychopathie. daarom kan hij niet behandeld worden in een 'normale' kliniek. Daar kunnen ze hem niet hebben. Hij kan geen kritiek ontvangen. En dat zou hij wel moeten kunnen in groepsgesprekken. Hij zoekt de schuld altijd buiten zichzelf. De enige plek waar hij behandeld kan worden, is in onze TBS klinieken.

Strafzaak

Bij de behandeling van zijn strafzaak hoort Mathias 5 jaar cel tegen zich eisen. Ook moet hij ruim 280.000 euro betalen aan Sandra. De Officier van Justitie eist geen TBS. Volgens de reclassering en de psychiater kan hij ambulant behandeld worden. De vraag is wat de rechter daarvan vindt. Die doet over 2 weken uitspraak.
Sandra was niet in de rechtszaal. Ze kon de confrontatie met Mathias niet aan. Het gaat volgens haar advocate "naar omstandigheden goed". Ze heeft weer contact met haar ouders en dochtertje. Ook is ze inmiddels een jaar clean en heeft ze een vriend. "Een goede dit keer."
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.