RTV Oost-verkiezingskaravaan in Steenwijkerland

De RTV Oost-verkiezingskaravaan strijkt vandaag neer in de Kop van de provincie. Voor het gemeentehuis van Steenwijkerland kunnen kandidaten en kiezers tussen 9 en 11 aangeven wat zij belangrijk vinden in hun gemeente.

Steenwijkerland is de Overijsselse gemeente met de meeste wisselingen in het college van B&W. Van de leden die in 2014 begonnen zitten alleen de wethouders Frantzen en Brus nog op hun post. Burgemeester Marja van der Tas vertrok in 2016 vanwege 'persoonlijke omstandigheden' en werd opgevolgd door Rob Bats. 

Wethouder Bert Dedden (BuitenGewoon Leefbaar) stapte afgelopen jaar op na problemen rond de sociale dienst. Hij was in 2016 aangetreden als vervanger van Erik Dahmen, die kampte met gezondheidsklachten. Dedden is opgevolgd door Oene Akkerman. Wethouder Jacques Wagteveld (CPB) legde vanwege gezondheidsredenen zijn functie neer. Hij kwam eerder flink onder vuur te liggen en werd onder meer een gebrek aan dossierkennis verweten. Hij is vervangen door Douwe Oosterveen.

Steenwijkerland kenmerkt zich door een uitgestrekt landelijk gebied met, behalve stad Steenwijk, zestien kleinere kernen. De afgelopen periode waren er strubbelingen rond de vestiging van een hypermarkt in Steenwijk, de Chinese toeristenstroom naar Giethoorn, de financiële positie van theater De Meente en de sluiting van kleine scholen.  

Aan de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart doen dezelfde zeven partijen mee die nu in de raad vertegenwoordigd zijn. In 2014 was BuitenGewoon Leefbaar de winnaar van de verkiezingen. Ook CPB deed het goed. De twee lokale partijen vormt met CDA en D66 een coalitie. 

Financieel staat Steenwijkerland er goed voor. Volgens wethouder Wim Brus komt het volgende college van B&W in 'een gespreid bedje' terecht en is er ruimte om te investeren. Wellicht kan de gemeente tegemoet komen aan een aantal suggesties die bij RTV Oost binnenkwamen. Zo wordt er gepleit voor afschaffing van de forensenbelasting, verbetering van de verkeersveiligheid op de Eesveenseweg  en meer aandacht voor duurzaamheid. 

Deel dit artikel: